Viitorul Scotiei va fi dezbatut intr-o confruntare TV finala luni, la doar cateva saptamani inainte de un referendum istoric pentru independenta in care tabara pro-separatista, aflata in urma in sondaje, este in cautarea unei performante de a schimba jocul din partea liderului ei.
Cu cat se apropie ziua de vot, 18 septembrie, sondajele arata ca aceasta campanie de a rupe cei 307 ani de uniune a Scotiei cu Anglia si parasi Regatul Unit se taraste, asa cum in general a fost de la inceput.
Mai multe sondaje recente i-au exprimat sprijinul sarind cu cateva puncte, dar potrivit celui mai recent „sondaj al sondajelor” din 15 august, pe baza unei medii a ultimelor sase sondaje si excluzand respondentii indecisi, sprijinul pentru tabara pro-independenta se ridica la 43% fata de 57% pentru adversari.
Cu toate acestea, Alex Salmond, liderul Partidului National Scotian /SNP/ pro-independenta, se bucura de o reputatie de viclean militant ce a castigat alegerile in mod neasteptat in trecut, mai noteaza Reuters.
„Este ultima sansa publica reala de a obtine o mare audienta„, a declarat Patrick Brione, director al institutului de sondare Survation, in legatura cu dezbaterea televizata de luni.
„Salmond are foarte putine sanse de a invinge in acest moment, asa ca, intr-adevar, are nevoie de performanta impresionanta”, a remarcat el.
Dezbaterea este de asteptat sa se axeze pe trei aspecte: daca si cum o Scotie independenta ar putea pastra lira sterlina, cat de multi barili de petrol sunt lasati in Marea Nordului si daca sistemul public scotian de servicii de sanatate s-ar simti mai bine intr-un stat secesionist.
Salmond a esuat in mod neasteptat sa domine prima astfel de dezbatere televizata la 5 august, cand Alistair Darling, liderul campaniei anti-independenta „Better Together” /”Mai bine impreuna”/, l-a pus intr-o situatie neplacuta cu privire la problema aranjamentelor valutare intr-o Scotie independenta.
De mult timp adversarii independentei l-au impins sa dea un raspuns la aceasta chestiune. Cu toate acestea, Salmond a parut surprins de persistenta lui Darling si nu a reusit sa formuleze clar ce ar insemna „planul B” al sau daca guvernul britanic refuza sa imparta oficial lira, optiunea sa preferata.
Toate cele trei partide principale din Marea Britanie au exclus o astfel de uniune, in timp ce Salmond prezice ca pozitia lor se va schimba daca va exista un „da” la referendum.
„Mergand la dezbaterea precedenta era favorit si, ca rezultat, oamenii cred ca el a pierdut dezbaterea”, a mai remarcat Brione de la Survation despre Salmond.
In schimb, „Darling a beneficiat foarte mult din partea oamenilor care nu se asteptau ca el sa se descurce bine in prima dezbatere. Performanta sa, cu toate acestea, l-a facut sa arate mai bine”, a mai notat Brione.
Potrivit unui sondaj din acel moment, Darling, vazut ca oarecum neinspirat, a castigat atunci dezbaterea.
Salmond a declarat ca ar fi dorit sa explice mai bine planurile sale valutare si a promis sa faca acest lucru in dezbaterea de luni.
Duminica, un purtator de cuvant al campaniei pro-independenta „Yes Scotland” a declarat ca dezbaterile sunt importante pentru ca ajung la un public foarte larg.
Pentru Douglas Alexander, purtatorul de cuvant pentru afaceri externe de la partidul laburist si un adversar al independentei, campania nationalista este in incurcatura.
„Pentru ei, a fi intr-o pozitie cu doar cateva zile inainte de a merge pana la buletinele de vot unde nu pot sa raspunda la intrebarea fundamentala despre ce moneda va folosi Scotia… nu este ceea ce se asteptau sa fie”, a remarcat el.
Dezbaterea, care va avea loc intr-o galerie de arta din Glasgow, va fi transmisa la 20.30 ora locala /19.30 GMT/ de BBC, si, spre deosebire de prima dezbatere, va fi difuzata in restul Marii Britanii, precizeaza Reuters.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres