Vital Baia Mare, operatorul regional din Maramures, ofera servicii de apa si canal la cele mai mici preturi din tara. Astfel, pretul actual, facturat de SC VITAL SA, este de 3,03 lei + TVA/mc pentru apa potabila si de 1,94 lei+TVA/mc pentru canalizare. Deci 4,74 lei+TVA/mc. Intr-un clasament al preturilor si tarifelor din Romania, cele practicate de SC VITAL SA se afla pe ultimul loc, exemplificand cu preturi din municipii precum Satu Mare (7,98 lei), Bistrita 6,75 lei sau Zalau si Cluj (6,72 lei).
In ultimii ani, Vital Baia Mare a demarat si realizat o serie de obiective importante pentru imbunatatirea serviciilor oferite catre baimareni. Permanenta preocupare a specialistilor de a gasi solutiile optime pentru imbunatatirea calitatii apei de la robinet o vedem, astazi, in apa din paharele noastre. De mentionat, deasemenea, ca persoanelor fizice nu li se factureaza canal apa pluviala, in timp ce in toate celelalte orase din tara acest serviciu este facturat populatiei.
Apa noastra cea de toate zilele in date si cifre…
Am dorit sa vedem ce inseamna un metru cub de apa. Adica 4,74 lei. Un mc de apa inseamna 1.000 de litri de apa, adica o tona de apa. Ce putem face cu un metru cub de apa? Cu un metru cub de apa putem umple cinci cazi medii de baie (capacitate de 200 litri), sau 100 de galeti de apa (10 litri/galeata). Un metru cub de apa inseamna, deasemenea, 500 de sticle de apa la 2 litri. ,
,Dumneavoastra ati oferit cantitati. Eu va spun ce inseamna in bani, lucrul care ne doare cel mai mult astazi. Daca 2 litri de apa costa cel putin 2 lei, 1 litru de apa de la robinet costa doar 0,00376 lei cu TVA inclus. Luand in considerare consumul mediu de apa zi/persoana, de 117 litri, constatam ca un maramuresean plateste 43 de bani/zi pentru apa consumata si in total 72 de bani/zi pentru serviciile de alimentare cu apa potabila si canalizare. Extrapoland, pretul platit pentru o sticla de suc imbuteliat la 2 litri, aproximativ 5 lei, pretul este acelasi cu cel platit pentru consumul de apa potabila si serviciul de canalizare pe o saptamana,, ne-a precizat Alexandrina Bancos, director general Vital SA.
Ce zic baimarenii…
Am stat de vorba si cu baimarenii pe strada. Subiectul? Pretul apei in Baia Mare. Astfel, Maria T. ne-a spus ca ,,Sunt multumita in general de pret. Asta in conditiile in care am observat in ultimii ani o imbunatatire a calitatii apei. Stiu de la sora mea de la Pitesti ca ei au tariful cumulat apa si canal de aproape 10 lei. Deci, cifrele vorbesc…”.
Cristian N.: „Am fost la mare la Constanta si am stat in gazda. Acolo se plangeau ca pretul e exorbitant. De 9 lei. Am vazut facturi si m-am gandit la noi, in Baia Mare. Nu am mai comentat chiar daca inainte o faceam”.
Ioan S. ne spune ca face multe drumuri in capitala unde are inchiriata o garsoniera. ,,Vedeti, eu merg 10 zile pe luna acolo. Pot compara facturile la apa si canalizare Baia Mare – Bucuresti. Nu mai obiectez pentru cele de aici. In capitala romanul achita 7,03 lei la mc. Stiu precis de pe factura mea. In Baia Mare doar 4 lei si ceva. Deci asta spune totul. Iar calitativ apa de Baia Mare e net superioara celei din Bucuresti”.
Ca si concluzie, am mai verificat unde sunt cele mai mari tarife practicate in Romania. Iata clasamentul: Pitesti, tariful cumulat apa + canal (cu TVA inclus) este de 9,35 lei, la Constanta 8,82 lei, la Buzau 8,57 lei, la Targoviste 8,53 lei, iar la Piatra Neamt 8,18 lei. In Baia Mare, 4,74 lei+TVA/mc.
Sursa: Radu Tolas