Asigurarea serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare la un nivel calitativ care să satisfacă pe deplin necesităţile vitale ale populaţiei, reprezintă o preocupare majoră a administraţiei locale din municipiul Baia Mare.
Îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din municipiul Baia Mare se realizează în conformitate cu standardele stabilite şi cuprinse în Programul ISPA aflat în derulare, în valoare totală de 45.692.000 EURO.
Implementarea Programului ISPA se realizează prin derularea activităţilor în cadrul a trei contracte de lucrări şi două contracte de servicii:
- Reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile din Baia Mare. Lucrările au început în august 2006 şi se vor finaliza în februarie 2009, valoarea totală a lucrărilor fiind de 9.446.270 EURO. Prin reabilitarea staţiei de tratare şi epurare a apei potabile se va asigura tratarea apei în conformitate cu standardele naţionale şi cele ale Uniunii Europene.
- Reabilitarea Staţiei de epurare a apei uzate din Baia Mare are drept scop tratarea şi depozitarea nămolurilor în conformitate cu normele naţionale şi cele ale Uniunii Europene. Execuţia lucrărilor a început în august 2007 şi se va finaliza în februarie 2010. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 12.756.047 EURO.
- Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Baia Mare a început în noiembrie 2007 şi se va finaliza în mai 2009.
Se vor reabilita şi extinde 22,7 km de reţea de apă şi 24,4 km de reţele de canalizare. Valoarea contractului de execuţie este de 16.415.607 EURO.
La aceste lucrări se adaugă contractul de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi management pentru implementarea Programului ISPA în Baia Mare.
Deşi prin Programul I.S.P.A. se vor reabilita şi extinde aproape 50 km de reţele de apă şi canalizare, starea tehnică a reţelelor existente precum şi dezvoltarea municipiului Baia Mare impun găsirea de noi resurse financiare atât pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor existente cât şi pentru extinderea lor.
În acest sens din Fondurile de Coeziune vor fi finanţate o serie de lucrări menite să îmbunătăţească serviciul de apă – canal:
– Înlocuirea distribuţiilor de apă în cartierele: zona Bogdan Vodă, Săsar, Republicii, zona Cuza Vodă, Valea Roşie, Valea Borcutului.
– Realizarea unei distribuţii duble pe b-dul Independenţei
– Modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în Cartierul Ferneziu.
– Înlocuirea canalizării cu deficienţe structurale în zona Cuza Vodă, cartierul Republicii, cartierul Săsar, zona Dragoş Vodă, str. Oituz şi str. Potcoavei.
– Realizarea unui canal colector pentru apele pluviale din zona situată la nord de str. Victor Babeş.
Din fonduri asigurate de la bugetul local s-a început realizarea de reţele de apă şi canalizare în zone care au fost reabilitate în ansamblu: Piaţa Libertăţii, Piaţa Păcii, str. Vasile Lucaciu şi străzile adiacente.
– Corelat cu modernizarea tramei stradale s-au modernizat reţelele de apă şi canalizare aferente: str. Mihai Eminescu, str. Victoriei, str. Garoafei, str. Plugarilor, str. Tudor Vladimirescu.
– Dezvoltarea urbană şi extinderea unor cartiere a impus realizarea de extinderi a reţelei de apă şi canalizare. La ora actuală sunt finalizate reţelele de alimentare cu apă şi canalizare pe str. Grigore Ureche şi sunt în curs de execuţie reţelele de apă şi canalizare pe stada Miron Costin şi Nucului iar pentru zona Rezidenţială Vest documentaţia tehnico economică este în curs de realizare.
– De asemenea, tot de la bugetul local, vor fi realizate în următorii ani lucrări de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în zonele noi construite: Ciocîrliei, Dumbravei, Delul Florilor, Plevnei, precum şi reorganizarea reţelelor din zonele industriale Est şi Vest.
În anii următori, din surse asigurate de la Fondul de Mediu se va realiza introducerea alimentării cu apă şi a canalizării în cartierul Firiza.
Aceasta este Calea! Mergem mai Departe!
Al Dumneavoastră,
Cristian Anghel
Sursa: Advertorial