În ambele cazuri solicitările pot fi făcute atât de către firme de stat cât şi de cele private, inclusiv IMM-urile. Pot depune proiecte şi asociaţiile patronale, sindicatele, furnizorii de servicii în domeniul dezvoltării resurselor umane, furnizorii de programe de pregătire, asociaţiile profesionale, asociaţiile şi fundaţiile non-profit din domeniu, universităţile, camerele de comerţ sau institutele de cercetare.
Pe schema de finanţare “Promovarea capitalului uman” există la dispoziţie 9 milioane de euro, din care 6.75 milioane din fonduri Phare şi 2.25 milioane cofinanţare de la bugetul de stat. Din aceşti bani, 1,041 milioane euro vor reveni Regiunii Nord Vest. Maximul sumei care poate fi obţinut pe un singur proiect e 75.000 de euro, iar minimul 15.000. De menţionat că promotorii trebuie să contribuie cu 20% din totalul bugetului propus spre finanţare. Data limită pentru depunerea ofertelor este 13 septembrie.
Pe ce-a de-a doua schemă de finanţare nerambursabilă au fost alocate la nivel naţional 10.67 milioane Euro (8 milioane de la Phare şi 2,67 milioane cofinanţare). Judeţele din nord-vestul ţării au la dispoziţie din această sumă 1,234 milioane euro. Proiectele promovate trebuie să se încadreze între 10.000 euro şi 50.000 euro, contribuţia proprie fiind de 10%. Pentru serviciile sociale specializate se pot obţine între 50.000 Euro şi 200.000 euro de proiect, dar contribuţia promotorului urcă la 20%. În acest caz ofertele pot fi depuse până pe 29 septembrie.
Cererile de finanţare nerambursabilă se depun la Unităţile Regionale de Implementare a Proiectului, aflate sub coordonarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din regiunea de dezvoltare unde sunt localizate proiectele. Mai multe informaţii privind ghidul solicitantului pot fi găsite pe www.mmssf.ro .
Sursa: Larisa Tivadar