Peste 45.000 de absolventi de gimnaziu sustin, luni, prima proba la limba si literatura romana a sesiunii speciale a Testelor Nationale 2007. Comisia nationala de examen organizeaza, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in toate cele patru zile in care vor avea loc probe (4-7 februarie), sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile.
Initial, pentru sustinerea acestui examen in sesiunea speciala s-au inscris 45.071 candidati, iar cu aprobare speciala de la MECT, Directia Generala Management Invatamant Preuniversitar, inca 281 candidati. Astfel, numarul total de candidati este de 45.352, repartizati in 175 de centre de examen special constituite. Dintre acestia, 26.560 candidati vor sustine examenul in alta localitate decat cea de resedinta, cazarea acestora fiind asigurata de Inspectoratele Scolare Judetene/ISMB. Lucrarile vor fi evaluate in 56 de centre.
Calendarul sesiunii speciale a Testelor Nationale este urmatorul: 4 februarie – limba si literatura romana (test scris), 5 februarie – limba si literatura materna (test scris), 6 februarie – matematica, 7 februarie – Istoria romanilor sau Geografia Romaniei (test scris).
In data de 9 februarie, sunt programate prima afisare a rezultatelor (pana la ora 16,00) si depunerea contestatiilor (orele 16.00 – 20.00). Rezolvarea acestora este prevazuta pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afisate luni, 11 februarie.
Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul orar 7,30 – 8,30, pe baza buletinului/cartii de identitate (a certificatului de nastere, in cazul in care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidatii care nu au asupra lor aceste documente (certificatul de nastere, pentru candidatii care nu au buletin/carte de identitate) si legitimatia de testare nu sunt acceptati in sala. In cazuri exceptionale, comisia de testare poate accepta candidati care nu au documentele mentionate anterior, daca sunt recunoscuti de un cadru didactic sau de doi candidati si sub rezerva prezentarii documentelor pana a doua zi. Daca acest lucru nu se intampla, lucrarea respectivului candidat va fi anulata, iar acesta eliminat.
Din momentul extragerii variantei, niciun elev nu mai poate intra in sali. Dupa distribuirea subiectelor, candidatii au la dispozitie doua ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Candidatii pot parasi centrul de testare cel mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali. Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de o persoana dintre cadrele didactice care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de testare.
Candidatii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii testelor nationale sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor sunt eliminati. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod. Totodata, MECT interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, fonduri avand drept destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare.
Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectandu-se cu strictete baremele de evaluare si de notare transmise de Comisia nationala. Nota minima de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat daca obtine cel putin nota 5 la fiecare test. In caz contrar, este declarat respins. Media generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele trei teste nationale (respectiv 4, pentru candidatii care sustin si test scris la limba si literatura materna).
Sursa: Rompres