O ancheta guvernamentala a avut loc zilele trecute in Baia Mare, care s-a suprapus chiar peste finalul campaniei electorale, fapt care a determinat autoritatile locale sa tina totul sub tacere. Azi, 12 iunie, rezultatul acesteia a fost facut public, iar Guvernul a anuntat ca in urma verificarilor intreprinse pe Craica si in “blocul social” improvizat in incinta fostei societati Cuprom s-a decis reclamarea primarului Catalin Chereches si a Consiliului Local Baia Mare la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), considerandu-se ca mutarea romilor in cladirile fostului combinat a fost un abuz.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi (ANR), aflata in subordinea Guvernului, a inaintat CNCD ”o plangere indreptata impotriva primarului Catalin Chereches si a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitand o analiza si pronuntarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autoritatilor locale baimarene”, s-a mentionat intr-un comunicat de presa al executivului. Reclamatia a survenit inspectiei pe care Guvernul a cerut reprezentantilor ANR sa o faca in Baia Mare, avand in vedere situatia creata de mutarea cetatenilor romani de etnie roma din zona Craica in fostele cladiri ale societatii comerciale Cuprom.
Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat, in 7 iunie, un raport cu privire la situatia romilor relocati din Baia Mare. ”Conform procedurii, reprezentantii ANR de la nivel local au monitorizat situatia de la fata locului, vizitand cladirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, acestia au purtat discutii cu membrii familiilor de romi si cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale – Directia de Asistenta Sociala Baia Mare”, au mentionat reprezentantii executivului.
In plangerea inaintata CNCD, presedintele ANR a atras atentia asupra faptului ca ”cetatenii de etnie roma din zona Craica (Baia Mare) constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizarii si stigmatizarii acestora de catre societate”. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica intr-un spatiu care a fost utilizat in trecut pentru activitati industriale si care nu a fost decontaminat si transformat in spatiu destinat locuirii constituie o forma de tratament diferentiat pe criteriul etniei, care incalca dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sanatos si dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fara existenta unei strategii si fara o consultare prealabila a celor vizati consitutie un abuz si o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale, a mai informat Guvernul.
Reprezentantii locali ai ANR au intocmit o serie de recomandari menite sa raspunda nevoilor comunitatii de romi din Baia Mare. Ei au propus includerea unui proiect pilot dedicat romilor in Planul de dezvoltare locala, care sa cuprinda masuri educationale, ocupationale, de sanatate publica, dezvoltare comunitara si de segregare, acesta urmand sa fie sprijinit de autoritatile centrale, regionale si locale.
De asemenea, ANR a recomandat alocarea unui fond din bugetul local pentru ca autoritatile locale sa poata absorbi fonduri europene dedicate dezvoltarii teriotoriale cu accent pe incluziunea sociala. Alte actiuni asigurarea transportului in comun si a transportului copiilor la scoala, asistentei medicale primare permanente si a accesului la utilitati.
Si in contextul problemelor identificate la Baia Mare, premierul Victor Ponta a decis azi, 12 iunie, numirea artistului Damian Draghici in functia de consilier de stat pe problemele romilor in cadrul aparatului propriu de lucru.
Sursa: Ioana Osan