Intr-un document oficial remis eMaramures.ro, comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a aratat societatea Romplumb a continuat sa depoziteze zguri pe amplasamente neautorizate din punct de vedere al protectiei mediului, desi, la inceputul lunii ianuarie, s-a dispus suspendarea acestor activitati.
Uzina baimareana a fost sanctionata pe data de 4 ianuarie dupa ce a fost prinsa depozitand deseuri, mai exact zgura, pe un perimetru care nu avea autorizatiile necesare de mediu si care, la finele lui 2006, conform unei hotarari de guvern, ar fi trebuit inchis.
Pe langa amenda de 100 de mii de lei, conducerii Romplumb i s-a impus sa suspende orice activitate de depozitare a zgurilor in respectivul depozit, dar si in alte perimetre care nu sunt autorizate din punct de vedere al protectiei mediului.
Calin Crisan a spus ca in 25 ianuarie, la un nou control al Garzii de Mediu, s-a descoperit ca Romplumb a incalcat flagrat dispozitiile date. Zgurile metalurgice, care intra in categoria deseurilor periculoase, erau depozitate in incinta uzinei si pe alte amplasamente neautorizate.
Directorul uzinei nu stie sa fie urmarit penal
In timp ce seful Garzii de Mediu a apelat la litera legii pentru a rezolva problema de la Romplumb, cei aflati la conducerea uzinei au declarat ca nu au incalcat nicio lege si ca nu stiu absolut nimic de sesizarea penala care a fost inaintata autoritatilor.
“Nu cunosc astfel de informatii. Intr-adevar, pe 25 ianuarie, garda a fost in control, dar a constatat ca pe halda veche s-a sistat depozitarea si ca in prezent depozitam in spatii inchise, betonate, care nu pun mediul in pericol. Exista si un proces verbal in acest sens”, a precizat, pentru eMaramures.ro, directorul general Vasile Uta.
Alte comentarii privind ancheta care urmeaza sa fie derulata la Romplumb nu au mai putut fi scoase de la cei aflati la conducerea uzinei. In schimb, conducerea Garzii de Mediu a ramas ferma pe pozitii: “Exista o baza solicitarii in legislatia de protectie a mediului – continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia, constituie infractiune.”
Prefectul va face interventii la guvern
Prefectul de Maramures s-a aratat surprins de intorsatura pe care au luat-o lucrurile. Gyongyike Bondi a explicat ca va face noi interventii la guvern pentru a se gasi o solutie in cazul uzinei Romplumb, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania si care primeste aproape lunar sanctiuni pentru incalcarea normelor de mediu.
“Situatia de acolo e foarte delicata. Nimeni nu mai stie ce se va intampla. Romplumb a trecut in portofoliul AVAS si poate fi scoasa la privatizare, iar banii prevazuti la ministerul economiei pentru modernizare si aliniere la cerintele de mediu nu se stie daca vor mai fi dati.”
Reprezentantul guvernului in Maramures a recunoscut ca Romplumb e o bomba ecologica, dar a precizat ca trebuie gasita o solutie pentru salvarea ei avand in vedere ca ofera aproape 1.000 de locuri de munca baimarenilor.
Pe de cealalta parte, Romplumb ar putea crea mari probleme Romaniei. Nerespectarea legislatiei de mediu de catre o societate a statului membru al CE poate conduce la declansarea unei actiuni in justitie (procedura de ”infringements”) de catre reprezentantii forului european, care poate avea consecinte negative asupra relatiilor externe.
Sursa: Larisa Tivadar