Baimarenilor le este tot mai dificil sa ajunga pe litoral din cauza distantei mari si a drumurilor proaste, in schimb multi merg, chiar si pentru o zi-doua, la parcurile acvatice de agrement din Ungaria. In Maramures, pana acum nu a existat vreo initiativa de amenajare a unui acvaparc, dar de curand atat in Baia Mare, cat si la Tautii Magheraus s-a vorbit despre doua investitii similare, ambele insa doar in stadiu de proiect.
Un acvaparc dupa modelul celor din Ungaria vor sa faca autoritatile din Baia Mare la strandul municipal de langa cimitirul ”La nuci”, dar si cele din Tautii Magheraus, care si-au propus sa deschida unul pe pasunea de langa aeroport. In acest sezon estival, trecere vor avea tot parcurile acvatice de dincolo de granita, pentru ca planurile de amenajare sunt doar pe hartie.
In Baia Mare, strandul municipal nici macar nu va fi deschis in aceasta vara, administratorii motivand ca apa este prea scumpa si activitatea nu este rentabila. Consiliul Local a votat de curand preluarea in administrare a bazei sportive. “Primaria a facut o adresa spre ministerul de resort, cerand strandul. S-a aprobat, astfel incat el a trecut din patrimoniul statului in cel public, hotararea de guvern ce va consfinti acest lucru e in lucru”, a declarat Sorin Andrei, presedintele Clubului Sportiv Municipal care are in patrimoniu strandul.
Reprezentantii municipalitatii vor sa modernizeze strandul, dar deocamdata nu au indicat si sursele de finantare. “Din cate stiu eu, strandul e in faza de preluare de municipalitate, in administrare, in continuare totul e blocat. Toata lumea asteapta alegeri, nimeni nu mai hotaraste nimic in Primaria Baia Mare”, a spus viceprimarul Dumitru Matei.
Alesul local a precizat ca Baia Mare este printre putinele municipii resedinta de judet care nu au un parc acvatic in care lumea sa se poata distra in timpul verii. El a precizat ca ideea este de a amenaja piscine, locuri de joaca pentru copii, spa-uri. “Suntem printre putinele orase ce nu au asa ceva. N-avem parc industrial, n-avem acvaparc… Suntem in faza in care parca suntem niste impotenti”, a precizat viceprimarul Dumitru Matei.
Stimlate de profitabilitatea investitiei, si autoritatile din Tautii Magheraus s-au grabit sa avanseze un proiect identic si chiar sa puna la dispozitia unui posibil om de afaceri un teren de sase hecatre pe care sa fie creat acvaparcul. Exista deja un proiect si chiar o propunere concreta din partea unei firme din Germania. In proiectul nemtilor se vorbeste despre amenajarea mai multor terenuri de sport in jurul piscinelor, de centre spa, dar si de doua hoteluri, o cantina – restaurant si un centru multifunctional cu frizerie, farmacie si posta.
Primarul din Tautii Magheraus, Anton Ardelean, a declarat ca se vor demara negocieri cu mai multi investitori, proiectul fiind unul modular. “Am facut sondaje si am gasit acolo apa sarata. Probabil este acelasi filon cu cel de la baile Apa Sarata. Avem cel mai mare debit din zona. Pentru fiecare obiectiv in parte e alt investitor. Se pot face licitatii separate”, a declarat primarul, care a spus ca nu poate aprecia valoarea investitiei.
Valoarea investitiei pentru amenajarea unui acvaparc este cuprinsa intre 20 si 25 milioane de euro, dar exista si proiecte facute la jumatate de pret. “Moda” acvaparcurilor a cuprins Romania in urma cu aproximativ cinci ani, insa nicaieri in Maramures nu s-a impus, chiar daca exista o tot mai mare cerere si nu s-ar duce lipsa de vizitatori, tinand cont de numarul mare de persoane care frecventaeaza parcurile acvatice din Ungaria.
Sursa: Alexandru Ruja