Autoritatile din domeniul turismului deschid in mod oficial, joi, de 1 Mai, turismul estival romanesc mizand pe o crestere a acestuia in 2008 cu 12-15% fata de anul precedent. Romania este insa singurul stat din Europa Centrala si de Est care a inregistrat in primele noua luni din 2007 deficit extern in domeniul turismului si transporturilor internationale.
”Sunt optimist in ceea ce priveste sezonul estival 2008. Cresterea de anul trecut a circulatiei turistice pe litoralul romanesc si vanzarile deja promitatoare ale agentiilor de turism pentru vacantele de vara din acest an ne indreptatesc sa fim optimisti. Speram in acest sezon estival la o crestere de aproximativ 12-15 la suta”, a declarat ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) considera ca o contributie la atragerea mai multor turisti, in special din strainatate, o vor avea si deschiderea de noi hoteluri si pensiuni, imbunatatirea serviciilor si o infrastructura mai bine pusa la punct. Potrivit estimarilor acestora, cei mai multi vizitatori pe care ii va avea Romania in acest an vor proveni din Germania, Austria, Italia, SUA si Israel.
Pe de alta parte, ANAT estimeaza ca plecarile romanilor in strainatate vor fi si ele in crestere in 2008. In anul 2007 – considerat drept cel mai bun pentru Romania din 1990 – s-a inregistrat o crestere cu 30% a plecarilor romanilor in strainatate, comparativ cu 2006, si cu 25% pe turismul intern, inclusiv pe Litoral, dupa cum a presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Dragos Anastasiu.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a spus ca Romania a inregistrat in 2007 un deficit de 150 milioane euro in domeniul turismului, in timp ce Polonia a avut un excedent al incasarilor de 1,77 miliarde euro, Cehia – 1,398 miliarde euro, Ungaria – 1,004 miliarde euro, Bulgaria – un miliard euro si Slovacia – 223 milioane euro.
Turismul si transporturile sunt domenii care ar fi putut echilibra deficitul de cont curent al Romaniei, insa in ultimii ani investitiile straine directe atrase in aceste sectoare nu au depasit impreuna 0,5 la suta din PIB, in timp ce, spre exemplu, sectorul imobiliar si cel al intermedierii financiare au atras investitii straine directe de 15 la suta din PIB.
Sursa: Rompres