Duminică, 3 iunie 2018, a Tuturor Sfinţilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în în Parohia Ungureni din inima Ţării Lăpuşului, unde a sfinţit noul Altar de Vară.
O primire voievodală
La intrarea în localitate, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost primit de de călăreţi cu caii împodobiţi şi rugat să urce într-o caleaşcă albă, după o tradiţie veche de primire a Ierahului la sosirea într-o localitate.
La intrarea în curtea bisericii, chiriarhul locului a fost întâmpinat preotul paroh Maftei Gheorghe Martin, de primarul Lucia Butcure, de credincioşi şi primit cu pâine şi sare.
Sfânta Liturghie Arhierească
Înaintea începerii Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat noul Altar de Vară amplasat în curtea bisericii.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în Alatarul de Vară, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin slujind în fruntea unui sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, preotul paroh Maftei Gheorghe Martin, Pr. Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Indrei Buda, paroh în Baia Mare, fiu al satului, peoţi din parohiile Ţării Lăpuşului.
Hramul bisericii mari din Ungureni este Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat Ana Cătălina Pop, fiică satului.
Peste 1.000 de credincioşi au venit să se roage împreună cu ierarhul şi preoţii slujitori, între ei fiind fii ai satului, precum Ing. Ioan Buda, fost prefect de Maramureş, consilieri locali.
Cuvântul de învăţătură
La momentul dedicat în timpul Sfintei Liturghii cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre importanţa Duminicii Tututor Sfinţilor, despre sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi ai Bisericii, despre cine sunt Sfinţii Bisericii, despre temeiul sfinţeniei.
„Darul sfinţeniei îl dăruieşte Dumnezeu exclusiv asupra cui hotărăşte El, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Prima condiţie este să-L mărturiseşti pe Hristos înaintea oamenilor şi să crezi în El că este Fiul lui Dumnezeu. O altă condiţie: să nu iubeşti mai mult decât pe Dumnezeu şi pe Iisus Hristos nici pe tată, nici pe mamă, nci pe fiu, nici pe fiică, nici pe frate, nici pe soră, nici pe nimic din ce este în lumea aceasta. Nu să nu iubeşti, să nu iubeşti mai mult decât pe Dumnezeu din lumea aceasta, pentru că Dumnezeu este izvorul vieţii şi dătătorul tuturor bunătăţilor. Şi, în final, să îţi iei Crucea şi să-L urmezi pe Hristos. Acestea sunt condiţiile sfinţeniei: dreapta mărturisire şi dreapta vieţuire, în conformitate cu Mărturisirea de credinţă, că trebuie să fie conformă mărturisirea noastră cu credinţa pe care o mărturisim. Trebuie să o arătăm, să devină lucrătoare în viaţa noastră. Deci, dreapta mărturisire şi dreapta vieţuire, pentru că cel mai mult iubeşte Dumnezeu pe mărturisitorii dreptei credinţe, pe martiri. De aceea, se identifică cu ei, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.”
Distincţii
Părintele Maftei Gheorghe Martin, care are 18 ani de preoţie, din care 10 în Ungureni, a fost hirotesit stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Primărița Lucia Butcure a primit Gramata Episcopală, iar Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, prim-epitropul Cristian Podină, viceprimarul Ioan Podină, Mircea Boga, fostul primar, binefăcătorii Ioan Buda, Prof. Nechita Băbuț, directorul şcolii, Prof. Mariana Buda, Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean, Liliana Moga.