Duminică, 18 februarie 2018, a Izgonirii lui Adam din Rai şi a lăsatului sec de brânză pentru Postul Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor slujitor. Luni, 19 februarie 2018, începe Postul Sfintelor Paşti. Luni şi marţi sunt zile aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Miercuri şi joi se oficiază Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite. Luni, marţi, miercuri şi joi se face slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, preoţii slujitori ai Catedralei: Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, Pr. Claudiu Ciaşcai, Pr. Florin Bălan, alţi preoţi invitaţi şi 10 diaconi.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Adrian Gabriel Chereji, pe seama bisericii din Parohia Cuţa, Protopopiatul Carei, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Proaspătul preot a studiat Teologia la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din Cadrul Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare. A slujit ca diacon în Franţa, timp de doi ani, iar în urma rezultatelor concursului organizat de Episcopie a fost numit preot paroh în Cuţa.
Tot în cadrul acestei Sfinte Liturghii Arhiereşti a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Anin Alexandru Coste, care, în urma concursului din cadrul Episcopiei, a fost numit preot în Parohia Şesu Mănăstirii din Rozavlea, Protopopiatul Vişeu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
Catedrala a fost arhiplină de creştini, de parcă era o mare sărbătoare, între ei aflându-se şi Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari.
Cuvânt de învăţătură
La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un amplu cuvânt de învăţătură, în care s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în care „Mântuitorul ne vorbeşte despre postul curat şi adevărat, a cărui temelie nu poate să fie pusă fără iertare şi împăcare, fără rugăciune adevărată şi post duhovnicesc. Şi fără să gândim şi să conştientizăm că în această vreme ne adunăm nu bunuri pământeşti şi trecătoare, ci comori duhovniceşti şi nepieritoare, pe care le aşezăm în tezaurul sacru al lui Dumnezeu, ca să le găsim acolo şi să ne întâlnim cu ele când ne vom prezenta în faţa Dreptului Judecător”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Vorbind despre postul folositor omului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adăugat:
„Postul nostru nu este unul estetic, nu este unul medical, nu este unul psihologic, nu este unul doar biologic. Nu postim doar ca să arătăm mai bine. Nu doar ca să ne însănătoşim de anumite boli fizice, recomandate de medici. Deci, postul nostru are un demers teologic. Ţinteşte dobândirea comorilor cereşti, dobândirea luminii darului Duhului Sfânt, dobândirea frumuseţilor interioare.”
Postul nu înseamnă întristare, ci bucurie, seninătate în suflet şi în priviri că renunţăm la păcate:
„A posti înseamnă nu doar a posti de bucate, a posti cu bucurie, cu faţă senină şi a posti de păcate, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Deci, a posti de vorbe rele, ne schimbăm firea şi gândirea, ne schimbăm atitudinea, ne transformăm în această perioadă, pentru că Sfinţii Părinţi ne-au învăţat că în această perioadă facem grădinărie duhovnicească şi lucrăm cu spor la mântuirea noastră. Şi în cele din urmă trebuie să înţelegem că, dacă Mântuitorul a postit 40 de zile, neavând nevoie de post, a vrut să ne lase o îndrumare, a vrut să ne dea o lecţie cum pot fi biruiţi vrăjmaşii, cum poate fi biruit diavolul. Pentru că a zis Apostlilor: neamul de demoni nu poate fi biruit decât cu rugăciune şi cu post. Şi când Mântuitorul a postit 40 de zile, a postit pentru că Adam n-a postit.”
„Să ne ajute Dumnezeu ca iertarea, bucuria postului, comorile duhovniceşti şi răstignirea postului nostru, după modelul Mântuitorului, să ne aducă comoara cea cerească şi nepieritoare, şi, în cele din urmă, mântuirea sufletească. Să avem un post binecuvântat şi adevărat, cu mult folos duhovnicesc”, s-a rugat în încheierea cuvântului de învăţătură Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.