Duminică, 17 februarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în prima biserică românească din oraşul Târgu Lăpuş, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, paroh pr. prof. Dr. Andrei Baboşan, în fruntea unui sobor de 14 preoţi şi şase diaconi.
Din soborul de 14 preoţi au făcut parte arhim. dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, pr. Mihai Ioan Gheduţiu, secretar protopopesc, proin-protopop Ioan Ciceu al Lăpuşului, fost paroh al acestei acestei biserici până la pensionare, pr. Ioan Pop, fost secretar eparhial şi consilier eparhial timp de 25 de ani, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Lăpuş, protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, pr. Ioan Chirilă, fost paroh în Rogoz, pr. Nuţu Ivanciuc, fost slujitor la această biserică până la pensionare, alţi preoţi invitaţi, şase diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Armonia” al parohiei, înfiinţat în urmă cu 40 de ani, devenit celebru în zonă, dirijat de Viorel Danciu.
Printre credincioşi s-au aflat primarul Mitru Leşe din Tg. Lăpuş, care l-a întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la sosire, comisar şef de poliţie Mihai Gherman, împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, membru în Adunarea Eparhială, ing. Ioan Buda, fost prefect al judeţului Maramureş.
Un amplu cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la semnificaţia Triodului în Biserica Ortodoxă, perioadă în care se intră cu această duminică, şi despre rolul pe care îl are această perioadă de pregătire pentru intrarea în Postul Mare.
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la păcatele oamenilor, la starea de pocăinţă spre care trebuie să ne întoarcem şi la rolul Mănăstirii Rohia şi a celorlalte 5 mănăstiri care o înconjoară în îndreptarea oamenilor spre viaţa în Iisus Hristos Domnul.
În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi cu tineretul desfăşurate în cei 15 ani de slujire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotesit pe Preacucernicul Părinte Mihai Gheduţiu întru iconom stavrofor.
Părintele paroh Dr. Andrei Baboşan, după mulţumirile de cuviinţă, a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o iconaă a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii bisericii, lucrată în goblen de o credinciosă din SUA. Este o lucrare deosebită ce va face parte din muzeul Episcopiei.
Locaşul de închinare din Tg. Lăpuş este prima biserică ortodoxă din acest oraş, construită între anii 1906-1911. În oraş a mai fost construită o biserică ortodoxă, în 2004, cu hramul Înălţarea Domnului, păstorită de pr. dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, care urmează a fi târnosită peste câţiva ani.