Timp de câteva ore, Negreşti, capitala Oaşului, a fost centrul Ortodoxiei din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
Duminică, 28 ianuarie 2018, Duminica Vameşului şi a Fariseului, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala din Negreşti Oaş, cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi şi a rostit cuvânt de învăţătură.
O primire plină de sinceritate şi bucurie
În Ţara Oaşului Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este aşteptat cu multă bucurie şi sinceritate, deoarece este ştiut că paşii Episcopului binecuvintează pământul pe unde trece, iar acest lucru este cunoscut şi de oşeni, care sunt persoane credincioase.
Aşa s-a întâmplat şi duminica aceasta, când Chiriarhul locului a fost întâmpinat de prefectul judeţului, Darius Filip, de primarul Aurelia Fedorca a Negreştiului, de viceprimarul Constantin Fanea şi de un grup de copii de la Clubul elevilor din localitate, în frunte cu Maria Tripon, cunoscuta cântăreaţă de muzică oşenească.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial al sectorului social-filantropic şi misionar, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaş, Pr. Ioan Pop, paroh, Pr. Nicolae Robaş, de la Schitul Luna Şes, Pr. Radu Vasile Rusu, din Tur, Pr. Marius Borhidan, de la Spitalul Negreşti, Pr. Adrian Bucşa, secretar protopopesc, paroh în Prilog, Pr. Vladimir Sofineţ, din Huta Certeze, Pr. Andrei Barcaş, din Oradea, diaconi.
În rândul credincioşilor, alături de cei pomeniţi la primire, s-au mai aflat deputatul Ovidiu Silaghi, consilieri locali şi judeţeni. Au fost în catedrală şi tinerii „Junii Oaşului” din Racşa şi din alte localităţi, tinerii de liceu din Negreşti şi din altă parte, care s-au rugat împreună cu Întâistătătorul Eparhiei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Maria Ţiproc, iar la priceasnă a cântat Corul copiilor Şcolilor generale nr. 1 şi 3 din Negreşti, dirijat de Luciana Bledea.
Cuvântul de învăţătură
Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la începutul căruia a explicat credincioşilor ce înseamnă perioada Triodului, cât ţine ea şi semnificaţia duminicilor până la începutul Postului Paştilor, după care a vorbit despre pericopa evanghelică a duminicii, a vameşului şi fariseului.
„În această perioadă (a Triodului) ne înţelepţim, ne luminăm, înţelegem care este rostul vieţii noastre pe pământ, înţelegem cât de mult ne iubeşte Dumnezeu şi cât de mult aşteaptă să fim înţelepţi, să fim responsabili, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Aşteaptă Dumnezeu să înţelegem că numai prin rugăciune smerită, prin viaţă curată, prin milostenie, prin căinţă adevărată, prin post după putere, numai aşa putem să devenim casa Duhului Sfânt. Deci omul care se roagă smerit, omul care se căieşte cu sinceritate, îşi mărturiseşte păcatele, se spovedeşte de mai multe ori, omul prin post şi măsură şi prin fapte bune, după puteri, devine palat al Preasfintei Treimi, devine casa lui Dumnezeu. Omul devine locaş al Preasfintei Treimi, locaş al Duhului Sfânt. Ori tocmai pentru aceasta ne pregătim şi putem înţelege că oricât de păcătoşi am fi, dacă ne căim şi ne mărturisim păcatele şi renunţăm la viaţa de dinainte, putem fi iubiţi de Dumnezeu şi transfiguraţi, transformaţi, şi devenim alţi oameni şi facem parte din familia lui Dumnezeu, a oamenilor lui Dumnezeu şi a Sfinţilor Săi. A oamenilor lui Dumnezeu de pe pământ şi a Sfinţilor lui Dumnezeu din Cer.”
Distincţie
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a înmânat Gramata Episcopală, în semn de mulţumire şi apreciere domnului Vasile Sarca, fost prim-epitrop timp de 27 de ani la această biserică.
Din parte părintelui protopop, a credincioşilor şi a cercului de pictură de la Şcoala nr. 3, condus de profesoarele Irina Pop şi Angela Mureşan, eleva de 10 ani Teodora Mare a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană pictată pe sticlă cu mâna ei, pe care i-a dăruit-o cu mare bucurie.