Sâmbătă, 26 octombrie 2019, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, au oficiat, cu ocazia hramului, în fruntea unui sobor de 12 preoţi, Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Băbăşeşti, Protopopiatul Satu Mare, paroh Pr. Adrian Arba. În această localitate, Preasfinţitul Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei a copilărit la bunici, integrându-se, cu copiii de vârsta sa, în viaţa satului, iar acum a venit aici, după circa trei decenii, ca Episcop al unei eparhii mari din străinătate, locuite de peste un milion de români.
Sfânta Liturghie Arhierească
Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohială, care a fost plină de credincioşi din parohie şi din satele apropiate. Din sobor au făcut parte, în frunte cu cei doi Ierarhi, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Adrian Arba, paroh, preoţii slujitori care au originile în Băbăşeşti: Pr. Cornel Pop, paroh şi ctitor al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare, Pr. Ioan Pop, paroh al Catedralei din Negreşti Oaş, Pr. Vasile Feher din Satu Mare, Pr. Dănuţ Bereţchi din Pişcari, Protopopiatul Carei, Pr. Manuel Crainic, din Hurezu Mare, Protopopiatul Carei, Protos. Daniel Tătăran, din Gran Canaria (Insulele Canare), Spania, Pr. Flaviu Meghişan, paroh în Odoreu, Pr. Cristian Chindriş, paroh în Păuleşti, Protopopiatul Satu Mare, Diacon Lucian Buzilă, slujitor la „Biserica cu Lună” din Oradea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Satu Mare, păstorită de Pr. Cornel Pop, fiu al satului, dirijor Ioniţă Struţi, cantorul acesteia.
În rândul credincioşilor s-au aflat primarul comunei Mediuşu Aurit, Marian Torok, consilieri locali şi invitaţi din Satu Mare.
Cuvântul de învăţătură
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei în faţa consătenilor săi, care l-au ascultat cu mare interes. După ce le-a vorbit despre anii copilăriei sale în acest sat, la bunicii din partea tatălui, mama fiind din satul oşenesc Cămârzana, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei a relatat despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a cărui zi este prăznuită, subliniid rolul familiei pentru formarea, încă de mic, ca bun creştin.
„Să fim mărturisitori ai Domnului nostru Iisus Hristos la fel cum a făcut-o şi ocrotitorul parohiei feţelor voastre, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a spus Preasfinţitul Episcop Timotei.
Pornind de la faptul că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a dobândit credinţa creştină în familie, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei, a mai precizat:
„Din viaţa Sfântului Dimitrie şi de la părinţii lui trebuie să învăţăm, în primul rând, să le transmitem copiilor credinţa în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Prima şcoală pentru copiii noştri nu sunt nici grădiniţa şi nici clasele de la şcoală, ci este familia, cu cei şapte ani de acasă. Cei şapte ani de acasă erau, pe vremea noastră, şcoala pe care părinţii o făceau cu copiii în casă. Părinţii sunt primii învăţători, primii profesori ai copiilor. Părinţii sunt datori să aşeze temelia învăţăturii şi a credinţei în sufletele copiilor lor. Educaţia copiilor se face în familie cu acea încărcătură pe care am moştenit-o şi noi de la moşii şi strămoşii noştri. Aceasta este temelia, iar dacă aceasta este bine pusă, turnată solid, edificiul rezistă. Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri să fie oameni. Şi adevăratul om, omul desăvârşit, este Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care este şi Dumnezeu adevărat şi este şi om adevărat.”
Binecuvântarea Monumentului Eroilor
La iniţiativa preotului Cornel Pop din Satu Mare, fiu al satului, a fost ridicat, în apropierea bisericii, un monument, în formă de Cruce, întru cinstirea eroilor satului căzuţi în cele două războaie mondiale, al căror nume este scris în marmură neagră. Între donatori se află, alături de cele 21de persoane care locuiesc sau au originea în Băbăşeşti, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei au binecuvântat întâi Drapelul Naţional care a fost ridicat apoi pe catargul înalt din apropierea monumentului, după care, au binecuvântat monumentul ridicat din marmură neagră în cinstea celor 20 de eroi căzuţi în primul război mondial şi 10 în cel de-al doilea.
Apoi a fost oficiat un parastas de pomenire a acestor eroi.
La slujba de binecuvântare, ca şi la Sfânta Liturghie, a participat întregul sat.
Distincţii
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei, în Anul Omagial al Satului Românesc, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, precum şi Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, scoase de Episcopie în acest an pentru a cinsti pe cei care locuiesc sau au locuit în sate.
De asemenea, preotul Paroh Adrian Arba, care slujeşte în această parohie de 24 de ani, a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.
Ceilalţi preoţi şi diaconi a căror origine este în Băbăşeşti au primit Diplome de Vrednicie.
Diplome de Vrednicie au fost acordate unui număr de 20 de binefăcători în viaţă, care au contribuit la ridicarea monumentului, precum şi Diplome de vrednicie post mortem pentru 5 binefăcători trecuţi la Domnul.