Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc astazi, 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului. Sarbatorea este cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Marie Mica. Nasterea Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. In Romania, pentru un milion 800.000 de femei poarta numele de Maria, Marioara, Mariana si in jur de 400.00 de barbati se numesc Marian sau Marin, iar tuturor le uram ”La multi ani”.
Nasterea Maicii Domnului este una din cele patru sarbatori dedicate Fecioarei Maria. Anul bisericesc se incheie cu o sarbatoare inchinate Maicii Domnului, ”Adormirea Maicii Domnului”, praznuita in 15 august, si incepe tot cu o sarbatoare dedicata Fecioarei Maria, ”Nasterea Maicii Domnului”, in 8 septembrie.
Parintele Cleopa Ilie spunea ca anul bisericesc incepe si se incheie cu o sarbatoare inchinata Fecioarei Maria, pentru ca ”prin mijlocirea Maicii Domnului, Preamilostivul Dumnezeu a binevoit a incepe si a termina planul mantuirii neamului omenesc din robia diavolului si din munca iadului„.
Tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda. Sotia lui Ioachim se numea Ana si era fiica preotului Matthan. Cei doi soti erau drepti si plini de toata fapta cea buna, fiind de neam cinstit si imparatesc. Dar aveau mare mahnire in aceasta viata, caci nu aveau copii. Si, in acea vreme, cei ce nu aveau copii erau socotiti ca oameni blestemati, dupa marturia Sfintei Scripturi, care zice: „Blestemat este cel ce nu are samanta in Sion si nu are urmasi in Ierusalim”. De la asemenea oameni, nimeni nu avea voie sa primeasca hrana, iar in biserica nu erau luati in seama si nu li se primeau jertfele pe care le aduceau lui Dumnezeu.
Intr-una din zile, fiind un mare praznic al iudeilor, s-au dus si Ioachim cu sotia sa Ana la biserica si, ”pentru multa lor osardie”, au vrut sa dea ai ei ceva jertfa lui Dumnezeu din averile lor. Dar preotul nu a voit sa le primeasca darul, motiv pentru care cei doi soti au hotarat sa se retraga in post si rugaciune.
Sfintii Ioachim si Ana s-au rugat cu lacrimi fierbinti si nadejde preamilostivului Dumnezeu. Ambilor soti li s-a aratat ingerul Gavriil, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu.
Ziua de astazi se cuvina sa o sarbatorim cu multa cinste, pentru ca astazi ”se naste Maica luminii si a bucuriei”.
”Astazi se vesteste mila si izbavirea neamului omenesc, caci s-a nascut Maica milei si a milostivirii. Nu praznuim astazi nasterea vreunui sfant, ci nasterea aceleia ce este mai sfanta decat toti sfintii. Nu sobor de ingeri se cinsteste astazi, ci nasterea Imparatesei ingerilor. Nu maica de imparat pamantesc se naste, ci insasi Maica Domnului si Dumnezeului slavei”, dupa cum relateaza parintele Cleopa Ilie.
Acesta atrage atentia crestinilor ca pentru a o lauda pe Maica Domnului ”trebuie sa avem inima fara rautate, ca pruncii, si viata curata si neintinata de pacate trupesti. Pentru a lauda pe aceea care avea sa fie Maica Fiului lui Dumnezeu, trebuie sa avem inima de mama, blandete si rabdare de mama, iubire si mila de mama catre toti. Altfel, rugaciunile noastre, darurile noastre, daca ies din inimi pline de pacate, de ura si de rautate, nu vor fi primite de Preasfanta Fecioara Maria.”
Hramul Nasterea Maicii Domnului il poarta mai multe biserici din tara. Si in Maramures sunt numeroase lacasuri de cult care poarta acest hram. Printre acestea se numara, Biserica din Rozavlea, comuna natala a PS Iustin Sigheteanul – episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. De altfel, PS Iustin slujeste cu aceasta ocazie la Rozavlea.
Numerosi crestini isi sarbatoresc astazi si ziua onomastica. Statisticile arata ca, in Romania, pentru un milion 800.000 de femei poarta numele de Maria, Marioara, Mariana si in jur de 400.00 de barbati se numesc Marian sau Marin.
Sursa: Camelia Tocaci