Credinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc, in 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mica, prima sarbatoare importanta din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Sarbatorile inchinate Maicii Domnului incep cu Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), urmata de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Soborul Maicii Domnului (26 decembrie), Bunavestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului – Sfanta Marie Mare (15 august).
Sfanta Fecioara Maria a fost singurul copil al lui Ioachim si Ana, care sunt sarbatoriti a doua zi dupa Nasterea Maicii Domnului, la 9 septembrie. Traditia Bisericii arata ca parintii Maicii Domnului erau batrani si sterpi, dar ca si/au dorit cu ardoare un urmas, astfel incat au inceput sa se roage la Dumnezeu ca sa isi vada dorinta implinita. Tatal Mariei, Ioachim, s-a retras in pustiu si s-a rugat la Dumnezeu timp de 40 de zile, iar Ana a fagaduit in fata lui Dumnezeu ca daca ii va darui un urmas, il va da sa slujeasca in biserica.
Maica Domnului a fost rodul rugaciunilor, lacrimilor si frangerilor inimii parintilor ei, un rod al indurarii lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut si dobandit prin rugaciune, dupa cum sustin teologii. De altfel, la 21 noiembrie se sarbatoreste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, in amintirea fagaduintei sfintilor Ioachim si Ana de a inchina pruncul lor lui Dumnezeu spre a vietui intru bunatate, cinste si neprihanire.
Nasterea Mariei a fost anuntata de Arhanghelul Gavril, prima data lui Ioachim, iar apoi si Anei, careia i s-a spus ca trebuie sa puna fetei numele Maria, ceea ce in traducere inseamna „spuma marii”. Maria a fost aleasa de Dumnezeu sa poarte in pantece si sa-l nasca pe Mantuitorul lumii, cum proorocise Isaia.
Sfanta Fecioara Maria este este ocrotitoarea familiilor crestine, a maicilor, precum si
ocrotitoarea monahilor. De Sfanta Maria Mica este dezlegare la vin, untdelemn si peste, apoi se continua postul pana la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.
In ziua Naterii Maicii Domnului, toti cei care poarta numele Maria sau derivate ale acestuia este bine sa imparta bucate de post sau produse din peste pentru sanatatea si mantuirea lor. Tot la 8 septembrie, femeile care nu pot face copii sau cele care doresc sa nasca usor trebuie sa mearga la biserica sa se roage Maicii Domnului si sfintilor Ioachim si Ana, pentru a primi binecuvintarea si pentru ca, prin rugaciunile lor, sa li se dezlege pintecele.
In Maramures, exista credinta potrivit careia daca ploua in ziua de Sfanta Maria Mica toata toamna va ploua, iar recoltele vor fi stranse cu greu de pe camp. Legat de debutul toamnei, odata cu aceasta sarbatoare, circula diverse credinte si despre alte semne ale vremii.
Astfel, se spuna ca daca toamna infloresc merii, perii, malinii sau sanjerii este semn de toamna lunga, iar daca se usca pepenii de prin holda va fi o iarna grea. Tot in Maramures exista credinta ca in toamna daca sunt ciuperci multe, atunci mor multi oameni tineri.
Sursa: M.M.