Moastele Sfintei Rita au fost duse, saptamana aceasta, la Targu Lapus, in biserica greco-catolica “Buna-Vestire”, programul de rugaciuni fiind coordonat de preotii Mircea Manu – rectorul Facultatii de Teologie greco-catolica din Baia-Mare, Marian Stoicanescu, parohul bisericii greco-catolice “Sf. Rita” din Ramnicu-Valcea, Cristian Cristescu – paroh in parohia greco-catolica II Ramnicu-Valcea, Cristian Pop si Silviu Hodis – parohul bisericii lapusene.
O slujba religioasa speciala a avut loc in 11 iulie, iar la finalul ei toti credinciosii au fost sfintiti cu untdelemn si petale de trandafir, amintind de un moment de la moartea sfintei. Atunci, un parfum de trandafiri s-a raspandit in toata manastirea. Seara de rugaciune s-a incheiat cu rozarul si binecuvantarea euharistica. De asemenea, credinciosilor din Tara Lapuslui le-au fost impartite pliculete cu petale de trandafir sfintite.
Sfanta Rita din Cascia este pentru credinciosii din intreaga lume un exemplu de iertare si de iubire. Ea s-a dedicat slujirii lui Hristos si a purtat cu credinta si devotament ranile Mantuitorului. Crestinii din toata lumea o considera Sfanta cazurilor imposibile, deoarece n-au ramas fara rezolvare nici cele mai grele necazuri pentru care s-au rugat ei.
A fost canonizata in anul 1900. In 1457, un notar inregistra unsprezece miracole infaptuite de Sfanta doar in acel an. Iar in cursul procesului de canonizare din anul 1626 au examinat aproximativ 216. Minunile au insotit-o inca din copilarie, cel mai celebru si documentat exemplu este acela al albinelor care se aseaza pe gura copilei in fasa, dar fara sa o intepe, ci pentru a depune mierea lor.
A fost data de sotie unui tanar cu obiceiuri foarte dure, soarta destinandu-i mai degraba un martiriu, nu un sot. Ajunsa la manastire, i se cere sa ude o planta uscata, care apoi isi recapata viata si da roade. A primit stigmatul Domnului, dupa o intensa si plina de lacrimi rugaciune. La moartea ei, corpul nu a fost inmormantat, ci a fost imediat expus venerarii in manastire.
Sursa: I.O.