In fiecare an, pe data de 20 iulie, lumea crestina il cinsteste pe unul dintre cei mai mari profeti ai Vechiului Testament: Sfantul Ilie. Acest sfant era de origine din tinutul Tesvi, in Galaad, de unde ii vine si numele de „Tesviteanul”. Sfantul Proroc Ilie s-a nascut cu aproximativ 900 de ani inainte de Iisus Hristos intr-o perioada grea a istoriei poporului ales, cand cultul idolilor otravea oamenii.
Biblia relateaza ca Sfantul Ilie a fost rasplatit de catre Dumnezeu pentru viata lui lipsita de orice pacat, ridicandu-l la cer cu trupul, fara moarte fizica, lucru care i s-a intamplat si lui Enoh, alt mare profet. Insa, tot Scriptura spune ca, la sfarsitul lumii, acesti doi profeti se vor intoarce pe pamant, vor fi martirizati si astfel vor primi si ei moartea fizica, fireasca pentru orice om.
In traditia populara, 20 iulie reprezinta ziua de celebrare a zeului solar (Sant-Ilie). Data de 20 iulie este considerata a fi mijlocul sezonului pastoral. In Panteonul romanesc, Sant-Ilie este o divinitate a Soarelui si a focului, identificata cu Helios, din mitologia greaca, si cu Gebeleizis, din mitologia geto-daca.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie
– nu se lucreaza de teama pagubelor (trasnete, ploaie, grindina)
– se duc faguri si miere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana
– se culeg in zori plante de leac stropite cu sange de cocos taiat deasupra lor
– se duc berbecii la berbecar
Daca tuna de Sfantul Ilie, vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile.
Titlu din ziar:
Sarbatoare in lumea crestina, pe 20 iulie
Sfantul Ilie, stapanul fulgerelor si tunetelor
Revista presei din Baia Mare – 18 iulie 2008. Glasul Maramuresului
Sursa: Ionut Horoba
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult