Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 7 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Îngerul Gavriil este cel care i-a adus preotului vestea că soția lui va aduce pe lume un copil. Pentru că preotul și soția lui erau înaintați în vârstă, acesta a pus la îndoială vorbele îngerului. Drept pedeapsă pentru necredinţa sa, Zaharia a rămas mut până în momentul în care fiul său a fost botezat, scrie crestinortodox.ro.
Menirea Sfântului Ioan a fost aceea de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului. Sfântul trebuia să trezească poporul lui Israel din idolatrizarea Legii. Botezul săvârşit de Sfântul Ioan era un botez al pocăinței, care presupunea căință pentru păcatele săvârșite și astfel sufletul era pregătit pentru primirea iertării.
Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul era să pună înaintea ochilor minții realitatea păcatului și să trezească dorința de ispășire, urmând ca Mântuitorul să le descopere celor convertiți calea pe care să o urmeze.
La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod, la cererea Irodiadei, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta deoarece Ioan îl mustrase pe Irod pentru că trăia în desfrânare cu Irodiada, care era soția fratelui său. Din acest motiv, Irodiada a început să-l urască de moarte. Drept urmare, a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului drept răsplată.
Sărbătoarea de Sfântul Ioan mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit Observator News.
Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, care se asigură că se nasc sănătoși, fără malformații sau diformi.
De asemenea, fiind considerată o zi de bucurie, cine nu sărbătorește și nu este vesel de Sfântul Ion va fi trist tot timpul anului.
Noile glucometre fără ac pentru glucoză din sânge sunt disponibile acum – Explorați prețurile astăziLocal Plan
Cei mai comozi pantofi de mers pentru bărbați din 2025!optimumto.com
Sunt și oameni care serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
De Sfântul Ioan are loc și „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.
Pe de cealaltă parte, băieții tineri care au luat de la preot agheasmă de la Bobotează în ajunul Sfântului Ion, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică. Ulterior terminării slujbei, stropesc fiecare om care iese și îl urează. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
Potrivit tradiției, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă în dimineața zilei de Sfântul Ion. Acest obicei are rolul de a-i feri de boli pe cei care se stropesc cu agheasmă, pe parcursul întregului an.
De asemenea, se spune că după Sfânt-Ion se botează gerul, ceea ce înseamnă că frigul se înmoaie și începe să se facă mai cald.
Aproape 2 milioane de români îşi vor sărbători onomastica marţi, 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați, transmite Agerpres.
Mai precis, este vorba despre 1.953.014 români, dintre care 1.296.437 bărbaţi şi 656.577 femei, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei.
Cei mai mulţi sărbătoriţi, 436.873, au prenumele Ioan, iar 366.329 au fost botezați Ionuț.
Lor li se adaugă cei care se numesc Ion – 319.994, Ionel – 131.634, Nelu – 19.867, Ivan – 7.931, Jan – 4.363, Ionică – 4.361, Jean – 3.307 şi Ioniţă – 1.778.
Dintre femei, cele mai multe sărbătorite poartă numele de Ioana – 394.552.
Își celebrează onomastica și cele botezate cu derivate din numele Sfântului, cum ar fi Ionela – 148.488, Oana – 71.757, Ionica – 19.006, Nela – 10.645, Ionelia – 6.752, Jana – 4.665, Ionuţa – 579 şi Onuţa – 133.