Sfântul Ioan Gură de Aur este unul dintre cei mai importanți ierarhi ai creștinismului și a organizat textele Sfintei Liturghii care îi poartă numele și care se slujește în cele mai multe duminici ale anului bisericesc.
Sfântul Ioan este sărbătorit de 3 ori în calendarul ortodox: în data de 27 ianuarie, când moaștele sale au fost mutate, pe data de 30 ianuarie împreună cu Sfinții Trei Ierarhi și în data de 13 noiembrie când se comemorează trecerea sa în lumea de dincolo.
Cine a fost Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Hrisostom, cunoscut și ca Sfântul Ioan Gură de Aur, a fost unul dintre marii Părinți ai Bisericii. A fost numit arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie. Lucrările sale literare sunt foarte valoroase și cele mai importante dintre ele au fost păstrate. El a scris tratate, omilii, cateheze și comentarii biblice, dar și cărți de cult, cele mai cunoscute fiind Slujba Sfintei Liturghii care se oficiază în majoritatea bisericilor ortodoxe.
Sfântul Ioan a trăit într-o perioadă în care existau mulți oameni influenți și talentați. Era înconjurat de oameni remarcabili cum ar fi Ambrozie, Ieronim, Augustin în vest și de Vasile, Grigorie de Nazianz și Grigorie de Nyssa în est. Toți aceștia erau oameni educați, inteligenți, care atrăgeau atenția lumii.
Sfântul Ioan era de statură mică, slab și avea o față plăcută, dar marcată de post și suferință. Avea obrajii căzuți, fruntea înaltă și ridată, capul chel, urechile puțin mai mari și un chip plat, cu barbă. Ochii săi erau adânci, ageri și pătrunzători. Avea adesea probleme cu stomacul și febră. Era foarte sensibil la frig iar aspectul său fizic nu impresiona mulțimile.
El a fost patriarhul Constantinopolului din timpul domniei împăratului Arcadie și a împărătesei Eudoxia.
Majoritatea cărților bisericești conțin predici susținute de Sfântul Ioan în Antiohia și Constantinopol. Unele dintre acestea nu au fost scrise de el, ci au fost stenografiate de persoane care îl ascultau în timpul predicilor. Înainte de publicare, aceste lucrări erau verificate și corectate de către Sfântul Ioan.
Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur ne reamintește de momentul în care moaștele sale au fost mutate din Comani, Georgia, unde a murit, la Constantinopol.
După înmormântarea sa, împăratul Arcadie și soția sa, Eudoxia, au murit, iar fiul lor, Teodosie, a preluat tronul. Mai târziu, Proclu, un ucenic și un slujitor al Sfântului Ioan, a devenit patriarh al Constantinopolului. La patru ani de la preluarea acestei funcții și la treizeci și trei de ani de la moartea Sfântului Ioan Gură de Aur, Proclu l-a convins pe împăratul Teodosie să aducă moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Potrivit tradiției creștine, racla cu moaștele sfântului nu a putut fi mutată până când împăratul Teodosie nu a scris o scrisoare de pocăință către Sfântul Ioan, rugându-l să o ierte pe mama sa, Eudoxia, care îi manifestase ură și l-a izgonit pe sfântul ierarh. Scrisoarea a fost pusă pe raclă și în acel moment aceasta a devenit ușoară și a fost adusă la Constantinopol.
La data de 27 ianuarie 438, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse din Comani în Constantinopol. În momentul în care racla cu moaștele a ajuns în portul capitalei imperiale, toți locuitorii, împreună cu împăratul și patriarhul, l-au întâmpinat pe Sfântul Ioan cu lumânări aprinse.
După acest moment, procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de patriarhul Proclu și de împăratul Teodosie al II-lea, a trecut pe la mai multe biserici din Constantinopol, pentru ca în cele din urmă să fie așezate sub Sfânta Masă din altarul Bisericii Sfinților Apostoli, cea construită de Împăratul Constantin cel Mare.
Foto: doxologia.ro