Scriitorul maramuresean Nicolae Breban a castigat procesul in care era acuzat de colaborare cu Securitatea. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis pe 18 iunie recursul declarat de scriitor impotriva Sentintei din 2012 a Curtii de Apel Bucuresti prin care acesta fusese declarat colaborator al Securitatii.
”Admite recursul declarat de Breban Nicolae Alexandru impotriva Sentintei civile nr.4430 din 2 iulie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal. Modifica sentinta atacata in sensul ca respinge actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca neintemeiata”, se arata in decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia instantei supreme este irevocabila. La recurs au fost acceptate in apararea lui Nicolae Breban un studiu al lui Gabriel Andreescu, precum si declaratiile cunoscutilor scriitori disidenti exilati in Franta inca din timpul regimului comunist, Paul Goma si Virgil Tanase.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut, la inceputul lui aprilie 2011, Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Nicolae Breban.
Decizia de colaborare in cazul Nicolae Breban a fost data de CNSAS in martie 2011, iar dosarul in care Consiliul cerea constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios administrativ si fiscal pe 4 aprilie 2011.
Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea CNSAS, constatand astfel calitatea de colaborator al Securitatii in privinta lui Nicolae Breban.
Hotararea a fost atacata de Nicolae Breban la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miercuri, 18 iunie, ICCJ a admis recursul si a stabilit irevocabil ca Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii.
”Sunt bucuros ca dupa trei ani de zile a fost luata aceasta decizie. Eu am ramas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru ca eu n-am dat in viata mea Securitatii un rand, dimpotriva, eram urmarit. Ma bucur ca Inalta Curte de Casatie si Justitie m-a reabilitat”, a declarat vineri Nicolae Breban.
Nicolae Breban, nascut in 1934, la Baia Mare, este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, editata de Fundatia Culturala Ideea Europeana.
A debutat literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tarziu, Breban a publicat primul sau roman, Francisca, distins cu premiul Ion Creanga al Academiei Romane. In 1966, ii urmeaza romanul In absenta stapanilor, iar in 1968, Animale bolnave, premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-sef al revistei Romania literara, cea mai importanta publicatie literara din tara.
Breban a semnat scenariul filmului Rautaciosul adolescent, precum si scenariul si regia filmului Printre colinele verzi, o ecranizare a romanului Animale bolnave, inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes.
Nicolae Breban a publicat in 1977 controversatul roman Bunavestire, care a fost retras imediat de pe piata, in urma criticilor vehemente care au venit din cele mai inalte esaloane ale PCR. Alte volume: Ingerul de gips, Don Juan, Drumul la zid, Panda si seductie, Elegii parisiene, trilogia Amfitrion, Riscul in cultura, Ziua si noaptea, Stricte amintiri literare, Vointa de putere, Sensul vietii. Memorii I – III.
Sursa: Grigore Ciascai