Painea este simbolul supravietuirii si, de la Isus incoace, trecand prin perioade de foamete sau de imbelsugare, omenirea a aflat ca painea si apa inseamna viata, a aratat vineri medicul nutritionist Mihaela Bilic, cu prilejul Sarbatorii Painii la un hipermarket din Capitala.
La romani, painea si sarea sunt simboluri ale ospitalitatii si, pana nu demult, statutul nostru de granar al Europei intarea afirmatia ca painea inseamna bogatie, a spus medicul.
„Indiferent de statutul social sau financiar, de pregatirea profesionala, varsta, preferinte alimentare sau religie, painea are locul sau pe masa fiecaruia: exista paine rustica, rotunda si rumena, coapta pe vatra, dreptunghiulara, ca un cozonac, asezonata cu toate semintele si mirodeniile pamantului, chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii. in sudul Italiei – sarac – al sfarsitului de secol XIX, regele Umberto si regina Margherita au fost serviti cu pizza de Raffaele Esposito, care a avut inspiratia sa puna sos de rosii, branza si busuioc pe un blat de paine. Asa a luat nastere un deliciu culinar care a cucerit planeta. si John Montagu, al IV-lea conte de Sandwich, a folosit painea cand a avut nevoie de o gustare practica, usor de luat in timpul jocului de carti”, a detaliat dr. Bilic.
Ea a accentuat ca nu putem si nu trebuie sa concepem viata de zi cu zi fara o bucata de paine, pentru ca organismul nostru functioneaza pe baza de glucoza iar painea este cea mai banala si mai accesibila sursa de glucide.
„Si creierul si muschii consuma exclusiv glucoza, prin urmare, in alimentatia noastra zilnica trebuie sa existe produse care contin glucide (carbohidrati): paine, cereale, malai, paste fainoase, orez, cartofi, fasole, mazare. Amidonul din aceste alimente este format din lanturi lungi de glucoza care se absorb lent in sange si furnizeaza organismului ‘combustibilul’ de care are nevoie timp de doua-trei ore dupa-masa”, a aratat medicul nutritionist.
Ea a sustinut ca painea nu numai ca ‘tine de foame’, dar o cantitate mica de paine prezenta la fiecare masa ajuta la slabit, pentru ca ‘lipidele ard in focul glucidelor’ – este un slogan celebru al nutritiei, care confirma rolul esential al glucidelor in alimentatia noastra chiar si atunci cand e vorba de diete.
Painea este ‘garnitura’ banala pentru proteine si lipide, adica pentru carne, branza, oua, unt, a adaugat aceasta. „Orice mancare este mai gustoasa cu paine si acest lucru are o justificare stiintifica solida. Nu exista in natura un aliment complet, de aceea trebuie sa asociem produsele intre ele pentru a obtine o masa echilibrata. Carnea, pestele, branza, ouale, untul nu contin glucide, prin urmare se combina armonios cu paine, orez, paste, mamaliga sau cartofi„, a spus medicul.
De asemenea, painea contine glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B si minerale (fier, magneziu, calciu) si fibre, contribuie la echilibrul alimentar, favorizeaza buna functionare a sistemului digestiv, amelioreaza metabolismul glucidelor si lipidelor, ofera protectie impotriva cancerului, a evidentiat Mihaela Bilic.
Ea a subliniat ca nu painea in sine ingrasa, ci cantitatea in care o consumam. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune ca painea e vinovata de kilogramele in plus atat timp cat mezelurile contin in medie 350 cal/ 100 gr., iar cascavalul 380 cal/ 100gr.
„O banala felie de paine are 80 de calorii, ceea ce, raportat la o ratie calorica obisnuita de 2.000 cal/zi, nu reprezinta un pericol. Glucidele sunt esentiale supravietuirii si functionarii optime a organismului uman, asa ca, indiferent de varsta, greutate sau regimul alimentar, oferiti-va zilnic bucuria de a manca o bucata de paine. Fie ca este alba, neagra, cu seminte, cu tarate, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeti-o in functie de preferintele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos si mai sanatos”, a apreciat dr. Bilic.
Codruta Borza, director cora Sun Plaza Bucuresti si responsabil brutarie la cora Romania, a declarat: „Am organizat Sarbatoarea Painii la cora pentru ca avem intr-adevar un motiv sa fim mandri. Vrem ca painea noastra sa nu fie o simpla paine de hipermarket, ci un produs de foarte buna calitate care poate rivaliza cu orice mare brutarie. Avem o paine excelenta pentru ca respectam toti pasii producerii sale, de la alegerea fainii, la framantat, dospit, taiat si copt„.
In timpul Sarbatorii Painii, magazinele cora isi deschid portile brutariilor pentru a le arata copiilor de la scolile din proximitate cum se face painea. Au loc, de asemenea, ateliere pentru copii si concursul cu premii „Se cauta brutarel”, destinat clientilor magazinului, mari si mici.
Sursa: Agerpres