Vezi VIDEO
Caldura tot mai mare din ultimele zile, dar si prognozele meteorologilor, care arata ca pana la finalul saptamanii mercurul va urca la 36 de grade in termometre, i-a determinat pe medicii maramureseni sa ia masuri. Acestia au emis atentionari cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia populatia in cazul caniculei, deoarece temperatura ridicata le poate cauza mari probleme bolnavilor cronic, varstnicilor, dar si copiilor.
Oficialii Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures sustin ca, in ciuda faptului ca vremea calda s-a instalat doar de doua zile, numarul apelurilor de prima urgenta a crescut simtitor.
„A aparut canicula si la noi. Deja se vede pe numarul de solicitari, care pot sa zic ca a crescut cam cu 10-15% fata de media obisnuita. Bineinteles, inca nu am avut cazuri de pacienti cazuti in strada din cauza caniculei, pentru ca acum temperaturile nu sunt asa mari, dar ne putem astepta pe zi ce trece la temperaturi mai ridicate, ceea ce poate crea probleme de sanatate populatiei”, a explicat directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures, Zoltan Balko.
Pentru a evita problemele si neplacerile cauzate de canicula, medicii de la Ambulanta le recomanda maramuresenilor sa acorde o atentie sporita hidratarii. Astfel, consumul minim de lichide in zilele toride trebuie sa fie de 2-4 litri de apa plata pe zi sau bauturi racoritoare, insa necarbogazoase. De asemenea, este important ca imbracamintea sa fie lejera si din materiale deschise la culoare.
Medicii mai recomanda ca varstnicii si copiii sa evite iesirea la temperaturi ridicate in intervalul 11.00-19.00. Chiar daca pana in prezent nu au fost facute solicitari pentru persoane cazute in strada din cauza caldurii excesive, medicii de pe ambulanta arata ca multi dintre bolnavii cardiaci au prezentat stari de rau si au cerut ajutorul medicilor.
„In afara de efectele caniculei ca atare, caldura excesiva poate crea probleme pentru pacientii cardiaci, sa decompenseze pacientii cardiaci, pacientii cu probleme respiratorii, inclusiv pe cei cu bronsite cronice, bronsite astmatiforme. Deci, pentru ei in special trebuie de evitat aceste temperaturi ridicate”, a mai declarat Zoltan Balko.
Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa si vitamine. Totodata, in zilele caniculare nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Pe parcursul zilei sunt recomandate dusurile caldute, fara a se sterge corpul de apa, iar daca exista aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat cea de afara.
Sursa: Anca Popescu Glodan