Vezi VIDEO
Postul Pastelui este cel mai lung, dar si cel mai strict post de peste an cuprins in calendarul crestinilor. Aceasta perioada implica pentru multe persoane schimbarea regimului alimentar, prin renuntarea partiala sau totala la carne si lactate. Daca o detoxifiere nu e niciodata rau venita, medicii atrag atentia si spun ca batranii, persoanele bolnave si copiii nu ar trebui sa fie supusi unui regim drastic in cele 40 de zile ale postului. In plus, nu trebuie sa abuzam de mancarurile de post greu digerabile cum sunt varza si fasolea uscata.
Daca postul catolic este unul mai lejer, credinciosii putand sa consume in aceasta perioada produse lactate, postul ortodox este unul strict si presupune renuntarea atat la carne cat si la produsele lactate. De aceea, medicii spun ca nu este indicata modificarea drastica a regimului alimentar la copii si la persoanele bolnave.
„Postul nu este pentru oricine. Trebuie sa posteasca oamenii sanatosi nu oamenii bolnavi. Din pacate, populatia varstnica care tine aceste posturi este si cea bolnava. Ei sunt, marea majoritate, cardiaci, hipertensivi, diabetici. Motiv pentru care nu le indic postul pentru ca pot sa se produce o serie de dezechilibre, pot aparea pusee de tensiune, hipo sau hiper glicemii si atunci lucrurile pot sa ia o intorsatura nefavorabila, cu ajungere la spital, la urgenta”, a declarat dr. Gheorghe Lascu, medic de familie.
Legumele si fructele sunt cele mai indicate produse pentru consum in aceasta perioada. Important este sa le variem cat mai mult si sa nu apelam doar la doua trei variante. Urzica, macrisul, spanacul sau stevia sunt cateva din alimentele care incep sa apara proaspete pe piata si care ne pot aduce aportul de energie si vitamine de care avem nevoie. O mare atentie trebuie sa acordam insa produselor prefabricate din magazine dar si conservelor.
Dr. Gheorghe Lascu ne sfatuieste: „Cititi cu atentie etichetele. Vedeti ce fel de conservanti sunt, daca sunt cumva produse modificate genetic si aici ma refer in special la soia. Atentie la asa zisele produse lactate care sunt, de fapt, de origine vegetala si nu animala, atentie la termenul de valabilitate, la modul cum pastrati si mai ales cum folositi aceste alimente”.
Pentru ca vorbim de o schimbare a regimului alimentar, si numarul meselor din timpul zilei va fi altul. Cele 2-3 mese care erau suficiente in conditiile unui regim alimentar care contine si carne trebuie acum suplimentate.
„Este bine ca in perioada de post sa postim echilibrat. Sa avem cel putin 5-6 mese pe zi. Cu o cantitate mai mica. Pentru ca vorbim si de alimente mai greu de digerat, cum ar fi fasolea, dupa care poti sa nu te simti confortabil. Mancati tot ce simtit ca puteti manca, tot ce va face bine, nu exagerati cu nimic. Nici cu varza, nici cu fasole, nici cu cartofi. Si as mai face o remarca. Este si perioada muraturilor si fiecare consuma in aceasta perioada. Fiecare are muraturi acasa. Fie ca e vorba de castraveti, varza sau amestecate. Dar acestea sunt sarate si uneori chiar prea sarate. Si daca avem si un pic de tensiune si daca mancam prea multe, s-ar putea sa avem puseu de hipertensiune si sa ajungem la medic”, avertizeaza dr. Gheorghe Lascu.
Medicii spun ca parintii nu ar trebui sa forteze copiii sa tina post. Acestia sunt in perioada de crestere si au nevoie de mai multe vitamine, proteine, minerale, dar si zaharuri, pe care nu le pot procura doar din alimentele de post. De asemenea, nu trebuie sa alimentam organismul cu vitamine si suplimente nutritive fara a consulta medicul.
Sursa: Sonia Rajnita