Moderatia trebuie sa fie cheia alimentatiei din perioada sarbatorilor pascale, in caz contrar existand riscul sa fie nevoie de asistenta medicala specializata, a avertizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Centrului de Trauma si Toxicologie din Iasi.
Specialistul sustine ca, indiferent daca am postit sau nu, trebuie sa respectam cateva reguli simple pentru ca de Pasti sa nu ajungem la spital, aceste reguli putand fi adaptate eventual patologiei de baza. Conform medicului, nu trebuie inceputa supraalimentarea imediat dupa slujba din noaptea de Inviere, ci trebuie sa se astepte pana a doua zi dimineata sau, mai bine, la orele pranzului.
„Puteti incepe cu o salata de cruditati asociata unei garnituri de legume facute la gratar, urmate de o felie de ananas crud si nu din conserva, pentru a va facilita digestia. Apoi puteti continua cu friptura de miel. Cei care au tinut post trebuie sa reia cu prudenta alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare urmate de cantitati mici de ciorba si drob. Fiecare masa trebuie sa contina un singur aliment concentrat, tot ceea ce nu este fruct sau leguma este considerat concentrat. Friptura, drobul, sarmalele se consuma separat, nefiind recomandat amestecul de friptura cu oua, al carnii de miel cu cartofii si consumul de dulciuri sau fructe imediat dupa masa. Incercati sa asigurati o pauza de cel putin jumatate de ora intre felurile de mancare, pentru a evita senzatia de suprasaturatie sau sindroamele dispeptice”, recomanda dr. Tudor Ciuhodaru.
Precautii speciale, sustine acesta, trebuie avute in vedere de cei cu afectiuni digestive, metabolice, precum diabet sau guta, ori boli cardiace ce trebuie sa respecte regimul igieno-dietetic fara dulciuri, sare si medicamentos.
Potrivit dr. Ciuhodaru, in aceasta perioada nu trebuie intrerupta medicatia cronica pentru a manca sau bea in exces. Indiferent de starea de sanatate, bauturile alcoolice trebuie consumate cu prudenta deoarece acestea risca, mai ales in asociere cu mancarea grasa, sa duca la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
„Aparitia simptomelor digestive precum greata, varsaturi, dureri abdominale, tulburari de tranzit, febra sau frison sau cardiace, precum dureri precordiale, palpitatii, cefalee, vertij, indica prezentarea de urgenta la spital”, a mai spus medicul.
Nu in ultimul rand, excesul caloric din perioada sarbatorilor pascale va crea suficiente probleme celor care tin la silueta.
„Incercati sa inlocuiti carnea, dulciurile si grasimile cu salate si fructe si rezervati timp pentru plimbarile in aer liber sau pentru sport”, a precizat dr. Ciuhodaru.
Sursa: Agerpres