Psihologii din Baia Mare atrag atentia ca divorturile au efecte negative asupra dezvoltarii copiilor. Desi rata despartirilor a scazut oficial in Maramures – de la 232 in primul trimestru al anului trecut, la 198, anul acesta – problemele de dezvoltare si de comportament ale minorilor sunt tot mai numeroase. Statisticile la nivel de judet indica faptul ca 20 – 30 % dintre vizitele copiilor la psiholog sunt urmare a divorturilor si a conflictelor familiale.
Psihologul baimarean Cristina Ambrus, care lucreaza in cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala a detaliat pentru eMaramures care sunt problemele cu care se confrunta copiii atunci cand parintii lor sunt in prag de divort sau deja divortati. Impactul este negativ in toate cazurile, insa el difera in functie de varsta.
Categoria prescolari, 0 – 7 ani – Efectele asupra acestei categorii de varsta se vad in comportamentul alimentar, care se schimba, si mai ales in privinta somnului, acesta nefiind unul linistit. Plansul usor, din orice motiv sau fara motiv, constituie de astfel un “simptom”, la fel si accesele de furie prelungite. “Au diverse comportamente agresive, impulsive, arunca lucrusoarele sau jucariile pe jos”, a aratat psihologul. Majoritatea adopta un comportament obsesiv pentru parintele cu care a ramas. “Devin dependenti de parintele tutore iar, in timp, acest lucru se poate rasfrange asupra propriilor interese si valori”.
Categoria scolari, 7 – 14 ani – In mare, “simptomele” sunt aceleasi cu cele ale copiilor prescolari, dar, in plus, se poate observa o stare excesiv de fluctuanta – cand indiferenta, cand agitata. “In cele mai multe cazuri, copiii se considera vinovati si atunci incearca sa-i multumeasca pe ambii parinti, crezand ca astfel cei doi se vor impaca”. Anumiti scolari intra in rectie de negare, necostientizand ceea ce li se intampla sau evitand o implicare. Unii devin agresivi, iar asta se poate vedea la scoala, unde intervin si modificarile performantelor. De obicei scade interesul pentru invatatura. “Incep sa ia note mici, au probleme de relationare cu colegii, se cearta cu toata lumea, reactioneaza destul de implusiv, le sare usor tandara”, a explicat Cristina Ambrus.
Categoria adolescenta, 14 – 21 ani – “Aici deja lucrurile stau un pic altfel. Adolescentii sunt deja capabili sa rationeze, pot sa-si dea seama de anumite consecinte sau de efectele comportamentelor si evenimentelor din jurul lor”. Ca urmare, reactiile lor sunt mai complexe, dar si mai grave. “Ca adolescenti pot dezvolta anumite tulburari de anxietate sau pot cadea in depresie, dar cel mai grav e cand apar ganduri suicidale. Astfel de cazuri necesita deja psihoterapie”, a spus psihologul.
Problemele cu legea, alcoolul sau drogurile pot fi si ele cauzate de conflictele existente in familie. “Delincventa este un efect destul de ingijorator al divorturilor”. Indicatia psihologului baimarean este aceea ca parintii sa isi indrume copiii spre consiliere in momentul destramarii unui camin, pentru a-i ajuta sa inteleaga ceea ce se intampla in familie si pentru a-i repune pe un fagas normal, care sa le permite o dezvoltare fireasca.
Sursa: Irina Lesiu