Matthijs van Bonzel a vorbit marti, in ultima sa conferinta de presa ca ambasador al Olandei la Bucuresti, despre efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri si a afirmat ca este important ca banii de la buget sa fie investiti in „domeniile cu slabiciuni, nu sa fie dati inapoi oamenilor”.
Intrebat ce parere are despre discutiile din Romania pe tema Codului Fiscal, diplomatul olandez a subliniat necesitatea investitiilor in Romania. „Este important ca Romania sa investeasca in infrastructura, sanatate, educatie. Investitiile sunt necesare, toata lumea este de acord. Daca aveti bani publici, as sugera sa investiti acei bani publici in domeniile cu slabiciuni, nu sa-i dati inapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, sa dati o parte inapoi oamenilor, ca sa aiba mai multi bani de cheltuit, dar intrebarea e cat de multi. Banii publici exista pentru a face chestiuni publice, nu sa fie dati inapoi oamenilor”, a spus Matthijs van Bonzel.
Referitor la investitorii olandezi, ambasadorul a spus ca acestia vad Romania ca pe „o tara care se dezvolta”. Diplomatul a mai spus ca, din discutiile sale recente cu mai multi oameni de afaceri olandezi, a reiesit ca Romania ar putea sa atraga unii investitori care se afla momentan pe piata asiatica, fara sa depuna eforturi prea mari, avand in vedere ca multe tari din Asia nu se descurca foarte bine.
„Regulile pe care le avem in UE, sa facem competitia libera posibila, sunt cruciale. Ca societate, ca guvern, daca respecti aceste reguli si arati asta investitorilor privati, ei vor veni, vor investi”, a spus van Bonzel, dand exemplul Constantei.
„Rotterdam a vrut sa colaboreze cu Constanta, dar a preferat Istanbulul. Voiau sa lucreze cu Constanta, din motive evidente, dar momentan, lucreaza cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea in viitor. Noi urmarim acest aspect mereu, care este climatul, daca lucrurile se inbunatatesc”, a spus ambasadorul.
Ambasadorul a explicat ca oamenii de afaceri ar fi incantati sa poata vinde mai multe produse pe piata romaneasca, insa daca Romania vrea sa atraga investitorii aici, trebuie sa aloce mai multi bani pentru investitii, pentru a-si creste competitivitatea.
Diplomatul olandez a spus ca nu trebuie sa fie un mediu de afaceri perfect, dar trebuie sa fie niste minime conditii indeplinite pentru atragerea investitorilor. De asemenea, Matthijs van Bonzel a mai spus ca lucrurile se inbunatatesc gradual in Romania si ca exista perspective pentru investitori.
„Spre exemplu, in Constanta am fi avut sute de milioane de investitii, dar investitorii nu au venit pentru ca mediul de afaceri nu a fost suficient de stabil pentru investitii. Aceasta este o pierdere pentru Romania, au plecat in alta parte, este competitie De asemenea, pe tema statului de drept, tarile sunt in competitie, orasele sunt in competitie. Cu cat esti mai stabil, iar Clujul este un exemplu bun. Clujul are un climat de afaceri care place companiilor noastre”, a spus van Bonzel.
Referitor la oportunitatile de afaceri din Romania, diplomatul a spus ca turismul medical are toate premisele sa se dezvolte in Romania.
„Este un domeniu in care Romania este competitiva si este foarte foarte promitator, mai exact turismul medical. Am vazut acest lucru intamplandu-se in Costa Rica. (…) Poti sa faci acelasi lucru si aici, in Delta sau in Transilvania. Este una din cele mai frumoase parti ale Europei, aveti ambele comori: Delta si Carpatii”, a spus van Bonzel.
Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucuresti in decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditati in Romania. El va pleca din Romania in septembrie, fiind numit ambasador in Spania. „Am fost numit ambasador in Spania. O mare onoare. Vom pleca in septembrie. Ne va lipsi Romania. Cei doi copii vor ramane aici”, anunta la inceputul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, in prezent director de comunicare in cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numita ambasador in Romania si Republica Moldova.
Sursa: Agerpres