Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau din spatii special amenajate, iar dupa cumparare sa le depoziteze in frigider, ambalate corespunzator.
Inspectorii ANSVSA ii sfatuiesc pe consumatori ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si locurilor de unde le achizitioneaza.
Astfel, cetatenii sunt sfatuiti sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau din spatii special amenajate, iar dupa cumparare produsele trebuie sa fie tinute o perioada cat mai scurta la temperatura camerei.
Totodata, alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider trebuie ambalate separat si mentinute la temperaturile si pentru perioda mentionata pe ambalaj, iar fructele si legumele trebuie spalate inainte de a le depozita in frigider. Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru fi preparate sau consumate ulterior.
In perioada urmatoare, inspectorii judeteni ai Directiilor Sanitare Veterinare vor controla modul in care agentii economici evita vanzarea produselor de origine animala in locuri si spatii care nu asigura temperaturi adecvate sau de manipulare.
De asemenea, produsele de origine animala alterate sau depreciate vor fi confiscate si distruse, fiind interzisa sacrificarea animalelor in alte locuri decat abatoarele autorizate si transportul sau comercializarea produselor care nu au fost inspectate, stampilate si pentru care nu exista certificate sanitar veterinare.
Inspectorii sanitar-veterinari impreuna cu cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor vor incepe, de saptamana viitoare, actiuni comune de control, la nivel national, pentru verificarea modului in care sunt etichetate produsele alimentare comercializate.
Sursa: Mediafax