Numeroase persoane sufera din cauza respiratiei urat mirositoare, in cele mai multe cazuri aceasta pornind de la cariile si celelalte probleme dentare. De altfel, studii recente au demonstrat ca 87% dintre persoanele carora ”le pute gura” – cum se spune in popor -au probleme dentare, 8% – afectiuni ORL, iar 5% din cauze nedeterminate. Afectiunea este cunoscuta printre specialisti ca “halitoza”, termen introdus in 1921.
Specialisti timisoreni de la o clinica de stomatologie au aratat ca gura urat mirositoare nu este o afectiune moderna si ca mentiuni ale respiratiei fetide au fost consemnate cu peste 3000 de ani in urma, inca din 1550 i.Hr.
Acestia au mai aratat ca din procentul pacientilor cu halena datorata problemelor dentare, 41% au limba incarcata cu bacterii, 31% sufera de gingivita, iar 28% au parodontita. Cariile neglijate, insotite sau nu de afectiuni gingivale sau ale osului de sustinere a dintelui, (gingivite, abcese dentare, pungi paradontale) cauzeaza un miros specific de infectie dentara, care poate sa cauzeze inclusiv probleme de ordin social celor care au respiratia fetida.
La acestea se adauga si cele de sanatate, pentru ca, potrivit informatiilor recente, Asociatia Medicilor Americani (AMA) si Asociatia Dentistilor Americani (ADA) au gasit legaturi chiar si intre cele mai usoare afectiuni ale gingiilor (gingivita) si anumite forme de cancer si boli ale inimii.Mai mult, rata mortalitatii este cu 46 % mai mare la persoanele care sufera de gingivita si parodontoza in comparatie cu persoanele care nu au aceste boli.
Cum scapi de o respiratie urat mirositoare:
• Mergeti regulat (minim o data la 6 luni) la dentist pentru un examen odontal, pentru indepartarea tartrului si verificarea starii de sanatate a gingiilor,
• rezolvati-va toate problemele dentare, incepand cu cele grave cum sunt infectiile si cariile profunde si terminand cu cele obisnuite: carii superficiale, inlocuirea obturatiilor si lucrarilor protetice neadaptate (resturile alimentare ramase intre dinti si in cariile profunde se descompun si provoaca halena)
• periati-va dintii dupa fiecare masa, pentru a indeparta resturile alimentare (minimum de 2 ori/zi – dimineata si seara)
• cand va periati dintii, curatati si limba (cu periuta sau cu o spatula ) pentru a indeparta bacteriile depuse pe limba
• utilizati si periutele de dinti interdentare pentru indepartarea resturilor alimentare
• utilizati ata dentara si clatiti cu apa de gura dupa ce v-ati spalat pe dinti
• utilizati guma de mestecat fara zahar pentru a stimula secretia salivara
• beti suficienta apa pentru a evita uscarea gurii
• evitati sprayul si apa de gura care contin alcool (au doar un efect temporar si de scurta durata, tind sa usuce gura, creand un mediu favorabil pentru aparitia bacteriilor)
• consumul vegetalelor crude, cum ar fi patrunjelul si morcovul, poate impiedica formarea tartrului
• renuntati la fumat. Fumatul pateaza dintii, usuca gura, afecteaza circulatia periferica si produce halena
Sursa: Smile Factory
Sursa: Ioana Osan