Atunci cand unul dintre partenerii din cuplu sufera de depresie, relatia celor doi este amenintata. Viata alaturi de o sotie (sau de un sot) care sufera de depresie si este deseori nefericita, prea critica si mereu negativista, nu este deloc usoara, iar in acelasi timp este foarte dificil sa-l convingi pe respectivul partener ca are nevoie de ajutor medical specializat, conform unui material publicat de LiveScience.
Depresia variaza foarte mult ca severitate si are numeroase efecte asupra comportamentului partenerului, efecte care pot afecta semnificativ orice relatie, conform medicului psihiatru Jay Baer, director in cadrul Departamentului de Psihiatrie la Women’s Hospital din Boston.
Depresia este rezultatul unor modificari ale chimiei creierului care influenteaza dispozitia, gandurile, apetitul sexual, somnul si nivelul de energie al unei persoane – iar toti acesti factori pot afecta relatiile, avand potentialul de a distruge casnicii si viata de familie.
„Intrebati daca exista casatorii destramate din cauza depresiei unuia dintre parteneri? Evident!”, sustine Baer. Aceasta afectiune poate insa si sa-i apropie pe parteneri, mai adauga el. Sunt numeroase cazuri in care partenerii lupta impreuna impotriva depresiei si devin si mai uniti atunci cand reusesc sa treaca peste acest obstacol.
Dar iata cateva sfaturi pentru persoanele aflate in relatii in care unul dintre parteneri este afectat de depresie. Incercati sa ramaneti in aceeasi echipa.
„Inamicul este aceasta boala perfida si nu sotia sau sotul afectat de ea”, a precizat Baer pentru LiveScience. Impreuna puteti lupta impotriva depresiei, nepermitand acestei afectiuni sa va distruga casnicia. Este necesara implicarea activa pentru a va ajuta partenera sau partenerul sa se simta mai bine, fie ca este vorba de practicarea unui sport impreuna sau o simpla plimbare prin parc, fie ca mergeti impreuna la medic si apoi va asigurati ca recomandarile acestuia sunt respectate, conform lui Baer.
Nu va lasati cuprinsi de sentimente de furie si nu puneti stigmatul pe partenera sau partener. Viata alaturi de un partener care sufera de depresie poate starni iesiri nervoase si resentimente, in special daca sunteti nevoit sa inventati mereu scuze pentru partenerul care nu mai vrea sa participe la activitatile sociale alaturi de prieteni sau daca trebuie sa preluati temporar din responsabilitatile acestuia in casa.
Atunci cand unul din parteneri sufera de depresie si devine retras, viata sexuala si nivelul de intimitate al cuplului sunt primele care au de suferit. Exista, de asemenea si un sentiment de rusine care insoteste de obicei diagnosticarea unei afectiuni de natura psihica, fapt care il face pe partenerul depresiv sa evite sa caute ajutor de specialitate pentru tratarea acestei maladii complet vindecabile.
De aceea este foarte important sa va incurajati cu rabdare partenera sau partenerul sa accepte o programare la medic si apoi sa urmeze tratamentul prescris. Prin natura acestei maladii, o persoana care sufera de depresie poate sa refuze sa accepte ca are nevoie de ajutor de specialitate. De asemenea, foarte important este si sa demonstrezi ca esti receptiv la problemele celuilalt. Este important ca partenerul sau partenera sa fie incurajat(a) sa vorbeasca deschis despre ce simte, despre lucrurile la care se gandeste. Persoanele care sufera de depresie trebuie ascultate cu rabdare si mai ales, nu trebuie judecate.
Partenerul care sufera de depresie trebuie insotit la cabinetul medicului. „Este foarte bine pentru pacient sa fie insotit atunci cand merge la medic pentru ca partenerul sau de viata dispune de foarte multe informatii si observatii care-l pot ajuta pe specialist sa puna diagnosticul si sa prescrie un tratament”, subliniaza Dr. Baer. Daca cuplul din care unul dintre parteneri este afectat de depresie are copii, atunci si acestora trebuie sa li se explice despre ce este vorba, la nivelul de intelegere adecvat varstei lor. Depresia unui membru afecteaza intreaga familie, iar copiii simt deseori cand ceva este in neregula cu mama sau cu tatal lor.
Foarte importanta este si urmarea cu rabdare a tratamentului prescris de medic. Este posibil ca acest tratament sa nu-si arate efectele imediat, insa cu timpul, prin urmarea tratamentului medical, prin sedinte cu un psihoterapeut si prin practicarea miscarii in aer liber, depresia dispare.
Un alt aspect important este intelegerea faptului ca depresia este, de obicei, o afectiune episodica. Atunci cand unul dintre parteneri sufera de depresie, el trece alternativ prin momente bune si mai putin bune. Este bine ca activitatile de cuplu sau de familie, menite sa mareasca nivelul de coeziune dintre parteneri, sa fie facute in afara episoadelor de depresie ale sotului sau sotiei, mai mentioneaza Dr. Baer.
Sursa: Agerpres