Vezi VIDEO
Cetateni, fiti mai vigilenti! Este sfatul dat de politistii maramureseni dupa ce in urma cu cateva zile au revenit in actualitate inselatoriile prin metoda “Accidentul” sau “Ati castigat un premiu”. Astfel, maramuresenii sunt contactati telefonic de catre o persoana necunoscuta si le se cer diferite sume de bani pentru a afla detalii despre o persoana apropiata lor, implicata intr-un accident de circulatie. Mai mult, potrivit aceluiasi sistem de inselatorie, cetatenii sunt sunati si li se cer diferite sume de bani pentru a intra in posesia unui premiu.
In primavara acestui an, la nivelul judetului Maramures au fost inregistrate peste 10 cazuri de oameni inselati prin metoda “Accidentul”. Fenomenul s-a oprit brusc in urma cu doua luni insa din aceasta saptamana la politie s-au prezentat din nou persoane care au fost inselate prin aceasta metoda. Exemplu in acest sens sta si cazul unei baimarence care a fost inselata zilele trecute de un fals avocat. Naivitatea ei a costat-o nu mai putin de 2.800 de euro.
“In cazul in care sunteti anuntati ca persoane dragi voua au fost implicate intr-un accident rutier, solicitati interlocutorului cat mai multe detalii privind evenimentul invocat pentru a putea verifica ulterior daca cele spuse se confirma si intotdeauna efectuati aceste verificari inainte de a vira sumele de bani solicitate de apelant”, a declarat Cecilia Grozavu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures.
Prin metoda “Ati castigat un premiu” a fost inselata si o femeie de 35 de ani din Salistea de Sus. Aceasta a relatat politistilor ca a fost contactata de un reprezentant al unei companii de telefonie mobile, care a anuntat-o ca este castigatoarea unui premiu de 100.000 de lei. Pentru a-si ridica premiul, ea a fost pusa sa vireze intr-un cont suma de 2.045 de lei si 530 de euro. Pentru a evita aceste tipuri de inselatorii, politistii recomanda vigilenta maxima.
“Iar in cazul in care ati fost apelat pentru a fi anuntat ca ati castigat un premiu, de asemenea, manifestati multa prudenta intrucat simpla utilizare a unor servicii de telefonie mobila sau de cablu nu va inscriu automat la un concurs si in cazul in care totusi ati castigat un concurs sa stiti ca taxele si celelalte cheltuieli cu privire la ridicarea premiului nu se achita inainte ci se achita dupa ce s-a incasat premiul”, a mai adaugat Cecilia Grozavu.
De cele mai multe ori persoanele necunoscute care apeleaza la astfel de forme de a insela cetatenii sunt persoane private de libertate sau oameni din afara sistemului de detentie care mentin legatura cu detinutii.
Sursa: Simona Vasiac