Vezi VIDEO
Cat de repede se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun cel mai frecvent proaspetele mamici care trebuie sa aleaga intre cele doua metode existente, cea americana si cea europeana. Alegerea, spun specialistii, trebuie facuta cu mare atentie, doar la sfatul medicului si in functie de ceea ce este mai bine pentru copil.
Majoritatea medicilor baimareni sunt adeptii metodei europene care presupune o diversificare precoce a alimentatiei, inca de la varsta de 3 luni, spre deosebire de varianta americana, care sustine exclusiv alaptatul pana la varsta de 6 luni.
„Exista doua tehnici de diversificare. Prima, metoda americana, indica exclusiv alaptatul pana la varsta de 6 luni, fara suc, ceai, apa, in conditiile in care mama are lapte si se poate sustine alimentatia copilului cu lapte matern. Apoi, exista metoda europeana, mai des intalnita si pe care personal o recomand, unde de pe la 3 luni – 3 luni si jumatate introducem o altfel de alimentatie”, a declarat medicul pediatru Felicia Borz.
Mamicile trebuie sa stie ca introducerea alimentelor noi se face treptat, pentru a putea urmari eventualele reactii alergice ale copilului si ca prima masa care se inlocuieste este cea de la ora 10.00.
„Introducem prima data morcovul, la masa de 10:00. Se introduce treptat, marind mai apoi doza, la inceput numai sucul, iar apoi si pulpa. Pe urma se introduce un fruct – piersica, nectarina sau minola, in functie de anotimpul in care ne aflam, iar apoi branza calcica. As insista foarte tare asupra acestei branze calcice, pentru ca se stie foarte bine ca din a 7-a zi de viata a bebelusului i se administreaza vitamina D, care este un fixator de calciu, dar trebuie sa suplimentam alimentatia cu calciu, ca sa avem ce fixa”, a explicat Felicia Borz.
Treptat, la masa de pranz se introduce, inca de la 4 luni, supa de legume, suplimentata mai apoi cu carne, iar la felul doi piureurile de cartofi, spanac si alte verdeturi, dar si pestele si ficatul de pui. La masa de dupa-amiaza sunt recomandate pastele, cerealele pentru bebelusi si mamaliga. Medicii avertizeaza asupra faptului ca unele alimente pot fi la inceput refuzate de cei mici, insa mamicile sunt sfatuite sa insiste cu rabdare.
„Sunt foarte multe mamici care spun ca au introdus un anume aliment si copilul nu l-a primit. Copilul nu se naste cu gusturi, gusturile i le formeaza parintele. De exemplu, nu ne nastem cu gustul de ciocolata. Parintele il invata pe copil, mai repede sau mai tarziu acest gust si pe urma copilul cere. Atunci, daca de exemplu nu ii place morcovul, nu e nicio problema, il lasam doua-trei zile, uita si il alimentam din nou”, a precizat medicul pediatru.
Pana la varsta de un an sunt interzise fructele cu seminte, precum strugurii, kiwi-ul, capsunele sau perele, dar si mierea, zaharul si sarea.
Sursa: Tania Purcaru