Vezi VIDEO
Folosit de mii de baimareni, aparatul de aer conditionat utilizat incorect poate provoca infectii respiratorii sau pneumonii bacteriene. Chiar daca efectul propriu-zis al aparatului este unul benefic pentru organismul uman, folosirea incorecta poate provoca afectiuni grave. Astfel, medicii sfatuiesc baimarenii sa fie foarte atenti la felul in care utilizieaza acest aparat. Cel mai important lucru prin care toate problemele pot fi evitate este curatarea periodica a filtrelor.
Aparatul de aer conditionat are un rol pozitiv, prin racorirea aerului mai ales in perioada verii cand temperaturile sunt foarte ridicate, insa medicii spun ca aparatele pot provoca afectiuni respiratorii. Cei care folosesc astfel de dispozitive isi pun de multe ori sanatatea in pericol, pentru ca seteaza o temperatura prea scazuta dar si pentru ca stau direct in bataia aerului rece.
„Utilizand incorect aceste aparate, persoanele sunt expuse la o serie de infectii respiratorii, respectiv viroze respiratorii, bronsite subacute si brosite acute. Pot aparea exacerbari ale unor boli cronice, respectiv bronsitele cronice, chiar datorita expunerii la factori alergizanti ce tin de aceste filtre care nu sunt schimbate si curatate la timp“, a explicat Lucia Osan, director medical al spitalului TBC.
Un alt lucru indicat in folosirea aparatului de aer conditionat este ca diferenta de temperatura obtinuta sa nu fie mult prea mare in comparatie cu cea externa, pentru ca in cazul unor extreme atmosferice, organismul nu are posibilitatea de a se adapta, astfel facandu-si aparitia contracturile musculare, durerile de cap, durerile de spate, sau chiar infectiile. Prin necuratarea periodica a filtrelor, utilizatorii acestor aparate risca sa se imbolnaveasca grav.
„Prin utilizarea incorecta si necuratarea filtrelor exista riscul de aparitie a pneumoniilor bacteriene pentru ca in aceste filtre se cantoneaza germeni microbieni, care se raspandesc in incapere si apar pneumonii, dintre care cea mai grava este cea cu legionella pneumophila care este un germen foarte agresiv si mai ales la persoanele cu o imunitate diminuata, deprimata, riscul este cu atat mai mare de a face infectii severe“, a adaugat Lucia Osan.
Aceleasi recomandari ar trebui respectate si in masinile dotate cu aer conditionat. Si in acest caz, jetul de aer nu trebuie sa fie indreptat direct spre fata soferului sau a pasagerului.
Sursa: Cosmin Carp