Sa gasesti de lucru este o sarcina grea in vremurile acestea. Un post vacant poate atrage intre 500 pana la o mie de aspiranti in cateva zile, potrivit site-ului pentru locuri de munca Trabajando-com-Universia. Volumul mare de candidati a dus la cresterea numarului de elemente care compun filtrul menit sa selecteze candidatul perfect, cat mai repede si mai eficient posibil, noteaza vineri ziarul ABC.
Cel mai important este sa se evite, pe cat posibil, raspunsurile incoerente, sau cele care nu exprima ceea ce se simte cu adevarat, pentru ca dau impresia ca aspirantul nu se simte bine in pielea lui si este nervos. Iata cateva din intrebarile ‘capcana’ care pot distruge un interviu si cum trebuie evitate.
1. Spune-mi de ce crezi ca ar trebui sa fii ales tu si nu altcineva?
Raspunsul tau nu ar trebui sa se bazeze doar pe cunostinte tehnice, pentru ca nu este un criteriu atat de important incat sa te diferentieze de restul candidatilor. Trebuie sa vorbesti despre experienta ta, despre abilitati si aptitudini orientate spre postul la care aspiri. Unii experti asigura ca cele mai apreciate capacitati de catre cei care recruteaza sunt: angajamentul, capacitatea de adaptare la schimbari, comunicarea si leadershipul.
2. Care sunt cele mai mari defecte ale tale?
Probabil ca de multe ori ai raspuns ca cel mai mare defect al tau este sa fii perfectionist, un adevarat ‘workaholic’, dar aceste raspunsuri sunt deja comune si nu aduc o informatie credibila si realista. Trebuie sa te focalizezi asupra defectelor care pot deveni o oportunitate. Dar nici sa nu dai un raspuns care sa puna in chestiune capacitatea ta de leadership, sau ambitia profesionala.
3. Care sunt realizarile tale cele mai importante?
Aici trebuie sa raspunzi cu siguranta si sa dai dovada de incredere in capacitatile tale. Vorbeste despre succesele personale pe care le-ai obtinut in experienta ta profesionala, despre provocarile cu care te-ai confruntat si despre studii. La sfarsit trebuie sa adaugi ce fel de asteptari ai si pana unde esti dispus sa mergi pentru a le obtine.
4. Care este parerea ta despre firma noastra?
Este important sa ai cunostinte ample despre firma la care vrei sa te angajezi, despre istoricul, cultura, misiunea, viziunea si despre care vor fi competentele tale directe. In acest fel vei demonstra ca esti interesat de firma si de postul pentru care aplici. O vizionare a istoricului firmei pe web, sau a ultimelor stiri, va fi de mare ajutor.
5. Unde te vezi peste 5 ani?
Ceea ce se doreste sa se afle este daca aspirantul are tinte bine stabilite si daca se ghideaza dupa un plan. Se recomanda sa se raspunda despre aspiratii in mod general, precum munca este o continua provocare, ceea ce va duce la dezvoltarea profesionala si personala.
6. De ce vrei sa lucrezi in firma noastra?
Pentru acest raspuns este necesar sa se aiba cunostinte despre companie, despre istoricul si cultura acesteia. Sa ai grija ca argumentele tale sa se bazeze pe aceste puncte. Daca ai facut o cercetare asupra companiei vei sti care sunt cele mai bune raspunsuri.
7. De ce ai plecat de la ultimul loc de munca? Ce parere ai despre fostul tau sef?
In niciun caz nu trebuie sa critici fostul loc de munca, colegii sau sefii, pentru ca vei da imaginea unei persoane in care nu se poate avea incredere. Daca esti tanar trebuie sa spui ca vrei sa-ti asumi noi provocari. Daca este vorba de restructurari interne sau concedieri, trebuie sa spui acest lucru dar cat mai discret posibil. Se recomanda sa nu invoci motive financiare, pentru ca nu vei face impresie buna. Lasa acest lucru cand va fi vorba de aspiratiile salariale.
8. Ai vreo intrebare de pus?
Interviul nu trebuie sa se incheie fara o clarificare a indoielilor tale. Plus ca acest lucru va demonstra interesul fata de noul loc de munca. Unele puncte trebuie sa fie clare: Cat dureaza ziua de lucru? Cate persoane va trebui sa supraveghez? (daca aspiri la un post de supervizare).
‘Sa fii pregatit de un interviu pentru angajare nu inseamna sa exagerezi ori sa minti atunci cand dai raspunsurile. Important este sa-ti convingi interlocutorul ca esti motivat si capabil sa ocupi acest post. Ca tu esti persoana de care are nevoie, datorita capacitatilor si pregatirea ta. Daca mintim, pana la urma adevarul va iesi la iveala’, conchide Javier Caparrós, directorul general al Trabajando.com Espańa.
Sursa: Agerpres