Cu siguranta, barbatii sunt primii pe lista atunci cand vine vorba de un barbeque in aer liber, si asta nu doar pentru placerea de a le demonstra consoartelor calitatile lor gastronomice excelente, ci si pentru gustul nemaipomenit al frigaruilor sau fripturilor care sfaraie de zor pe gratarul incins.
Si pentru ca suntem in plin sezon al iesitului la iarba verde, iar gratarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie sa luam aminte cateva strategii utile pentru ca preparatele ce le gatim sa fie pe cat de gustoase, pe atat de sanatoase.
Carnea gatita la gratar, considerata in general un preparat sanatos si preferat din acest motiv in locul celei prajite in ulei, ar putea fi la fel sau chiar mai putin sanatoasa decat aceasta, din cauza unor substante cancerigene.
Cauza de ingrijorare este constituita de doi compusi diferiti care se pot forma in timpul gatitului pe gratar. Temperaturile crescute, flacara directa si fumul – elemente specifice gratarului in aer liber, pot da nastere substantelor cancerigene, deci modul in care gatiti carnea la gratar conteaza foarte mult pentru sanatatea voastra.
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relationate cu leucemie, infectii gastrointestinale si cancer pulmonar.
De asemenea, o alta regula de aur a prepararii gratarului este sa tineti carnea in lazi frigorifice pana sa o puneti pe gratar deoarece expunand-o la soare sau tinuta la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sanatate in cel mai scurt timp si, in loc de o vacanta reusita, vei avea parte de greata, voma, diaree si crampe abdominale severe.
Inainte de a va apuca de barbeque, nu uitati sa curatati riguros gratarul pentru a elimina urmele anterioare si sa il ungeti cu ulei, nu cu slanina sau alte grasimi, pentru a impiedica arderea carnii.
Pentru a reduce nivelul substantelor toxice produse in timpul gatitului la temperatura ridicata este indicat sa marinati carnea cu cateva ore inainte intr-un amestec de ulei de masline, usturoi, zahar, mustar, ceapa, suc de lamaie si ierburi aromatice, care vor avea rol de bariera protectoare.
Sursa: Mediafax