Datele de nastere ale utilizatorilor, starea civila si fotografii ale copiilor acestora se numara printre informatiile care nu trebuie publicate niciodata pe Facebook. Facebook este una dintre cele mai populare retele de socializare, iar multi utilizatori cred ca sunt in siguranta daca au bifat in mod corect setarile de securitate ale conturilor lor. Problema este ca si alte persoane, nu doar prietenii lor, pot sa vada informatiile publicate pe Facebook.
Conturile prietenilor pot fi piratate atunci cand isi instaleaza o aplicatie din surse nerecomandate sau cineva poate sa citeasca peste umerii acestora informeaza site-ul netsecurity.about.com.
Prezentam mai jos cinci sfaturi despre lucrurile care nu trebuie niciodata publicate pe aceasta retea de socializare.
• Data de nastere completa a utilizatorului si cele ale membrilor familiei sale – Cei mai multi dintre utilizatori adora sa primeasca felicitari in acea zi speciala, insa, daca isi publica ziua de nastere, ei ofera piratilor cibernetici una dintre cele 3-4 elemente personale de care acestia au nevoie pentru a le fura identitatea. Ideal este sa nu treceti deloc ziua de nastere, dar, daca tineti neaparat la acest detaliu, atunci evitati sa mentionati anul. Prietenii vostri adevarati cunosc deja anul in cauza.
• Starea civila – Indiferent daca aveti o relatie sau nu, ar fi mai bine sa nu faceti publica aceasta informatie. Hartuitorii adora sa afle ca sunteti din nou celibatar. Daca va schimbati statusul in „celibatar” („single”), ei primesc astfel unda verde pentru a-si relua hartuirea, afland ca sunteti din nou disponibil. Acelasi lucru le dezvaluie faptul ca este foarte posibil sa fiti singur acasa.
• Locul in care va aflati in prezent – Exista foarte multi utilizatori care adora sa precizeze pe Facebook locul in care se afla in fiecare moment. Problemele pot sa apara atunci cand toata lumea vede ca ati plecat in vacanta (si ca nimeni nu este acasa). Daca adaugati si perioada in care veti fi departe de casa, hotii vor cunoaste cu exactitate timpul de care vor avea nevoie pentru a va jefui locuinta. Ar fi bine sa nu partajati deloc locul in care va aflati. Puteti sa publicati ulterior fotografii facute in vacanta, dupa ce reveniti acasa.
• Faptul de a fi singur acasa – Este extrem de important ca parintii sa isi invete copiii sa nu publice niciodata pe Facebook aceasta informatie. In definitiv, nimeni nu ar incepe sa strige intr-o camera plina cu persoane necunoscute ca in urmatoarele ore va fi singur acasa. Acest lucru nu ar trebui facut nici pe Facebook.
• Nu publicati fotografii ale copiilor vostri completate cu numele lor – Multi utilizatori publica pe Facebook fotografii si inregistrari video cu copiii lor, fara sa se gandeasca nicio secunda la eventualele riscuri. Unii merg pana intr-acolo incat isi schimba fotografia de profil cu una a copiilor lor.
Probabil 9 din 10 parinti publica numele complet al bebelusului, data si ora exacta la care s-a nascut acesta, in timp ce se afla inca la maternitate. Parintii publica fotografii cu copiii lor, le adauga numele, alaturi de cele ale prietenilor, fratilor si altor rude. Acest tip de informatii ar putea fi folosite de pedofili si de „pradatorii sexuali” pentru a-i ademeni pe copii. Ei pot sa se foloseasca de numele copilului si de numele rudelor si prietenilor acestuia pentru a-i face pe cei mici sa aiba incredere si sa-i convinga ca nu sunt persoane straine, ajutandu-i sa stabileasca un raport cu copilul dumneavoastra.
Sursa: Mediafax