Vezi VIDEO
Fiecare parinte stie ce inseamna sa fii in criza de solutii atunci cand vine vorba de a gestiona o situatie in care copilul nostru se dovedeste a fi razvratit. Si pentru ca gestionarea comportamentului dificil al copilului este o problema majora a parintilor, zeci de mamici au luat parte la seminarul Irinei Petrea, cunoscuta sub numele de Super Nanny datorita emisiunilor educative pe care le-a moderat.
Denumit “Gestionarea asertiva a comportamentelor dificile ale copiilor nostri”, seminarul Irinei Petrea a adus raspunsul la zeci de intrebari ale mamicilor. Iar cele mai importante solutii au venit pentru momentele in care fiecare parinte ridica problema educatiei copilului.
“Pana la urma, orice adult poate sa gestioneze in felul propriu comportamentul dificil al copilului lui sau al copiilor altor parinti care sunt la clase. In stilul propriu, personal, poti sa o faci foarte bine adecvat, aseritit, sau poti sa o faci in forta si cand ma refer in forta nu ma refer doar la forta fizica. Pot sa o fac exercitand o anumita presiune emotionala asupra copilului cultivand de pilda sentimente de vinovatie, de rusine umilinta, santaj emotional”, a declarat Irina Petrea, psihoterapeut.
Acest gen insa de gestionare a comportamentelor dificile, prin forta, este inadecvat. Exista parinti care cauta de fiecare data tehnici sau metode de a lucra cu proprii copii, insa inainte de acestea ei trebuie sa se gandeasca la principiile si conceptiile educatiei pentru ca acesta este punctul de pornire in gestionarea comportamentului copiilor.
“Poti sa cauti si sa gasesti o multime de sugestii despre ce trebuie sa faci intr-o anume situatie si sa constati ca nu functioneaza. Si atunci spui: <A, am epuizat. Metoda asta nu functioneaza cu copilul meu>, <Copilul meu are o personalitate mult prea puternica>, <Asta nu se aplica>, dar de fapt am aplicat niste tehnici fara sa plec de la niste principii, fara sa plec mai ales de la conceptia <Ce fel de parinte sunt eu>”, a mai adaugat Irina Petrea.
Si fiecare parinte poate fi diferit in multe situatii din viata si nu poate fi un parinte diferit pentru copii diferiti. Mai exact, poate fi un tip de parinte pentru mezinul familiei si un alt tip de parinte pentru copilul cel mare.
“Aveti tot dreptul din lume sa va cresteti copiii asa cum doriti. Nimeni nu poate sa vina sa va impuna sa faceti asta sau cealalta. Sunteti regi, sunteti stapani absoluti peste stilul parental pe care vreti sa il adoptati”, a concluzionat Irina Petrea.
In mare, scopul educatiei se refera la formarea caracterului copilului, un caracter pro-social care il va ajuta sa creasca in mod adecvat si sa fie acceptat social printre ceilalti. Iar cand fiecare parinte incearca sa caute solutii pentru gestionarea comportamentului dificil al copilului, trebuie sa se gandeasca la doua repere. Ce fel de parinte este? si Ce fel de copil vrea sa creasca?
Sursa: Simona Vasiac