Vezi VIDEO
Miniconcediul de care a beneficiat majoritatea romanilor cu ocazia Sarbatorilor de Pasti are efecte nefaste asupra multor persoane. Cei aflati in campul muncii, dar si elevii se reintorc la activitatile cotidiene foarte molesiti iar unii chiar posomorati. Aceasta stare poate fi insa inlaturata cu usurinta, dupa parerea psihologilor maramureseni, care recomanda respectarea catorva pasi importanti pentru o revenire fara probleme la programul profesional normal.
Specialistii spun ca moleseala aparuta dupa cateva zile libere este absolut normala si ca ea poate fi inlaturata printr-o gandire pozitiva si prin impunerea unui program meticulos. Reintegrarea poate presupune o perioada mai lunga sau doar cateva ore, in functie de tonusul si de concentrarea fiecaruia.
Programul de lucru este si el un factor important in aceasta revenire. „Din orice concediu, cand te intorci in activitatea zilnica, ar fi recomandat sa nu se intre intr-o rutina. Fiecare zi isi are propriul program, propriile proiecte, mini sau macro proiecte, astfel incat aceste proiecte sa ne implineasca din punct de vedere al fiintei umane, al tau ca personalitate, ca membru al comunitatii“, a explicat pentru eMaramures psihologul Amelia Banica.
Alti pasi importanti pentru revenirea la munca e constientizarea faptului ca alte persoane depind de noi, dar si organizarea benefica a timpului de lucru. „Daca vom constientiza ca tot ceea ce se intampla in jurul nostru, profesia noastra si familia noastra are nevoie de noi in toata deplinatatea functiilor noastre, cu precadere cele psihice, este foarte bine. Asta inseamana constiinta. /…/ In primul rand e necesar sa ne scoatem din cap imperativul «trebuie» si sa introducem ideea de acceptare, ideea de constiinta la nivel superior, ca sa nu zic la nivel maxim pentru ca este greu sa gandim totul la maxim. Putem ne luam prioritati plecand de acasa iar asa totul este mult mai simplu“, a incheiat Amelia Banica.
In ceea ce priveste persoanele aflate in posturi de conducere, psihologii recomanda ca acestea sa adapteze programul de lucru la potentialul angajatilor, masura care va duce automat catre performanta. Impunerea unor cerinte mai mari decat cele posibile va atrage dupa sine si divergentele in randul angajatilor. dar si mentinerea unei stari conflictuale.
Sursa: Cosmin Carp