Vezi VIDEO
Moderatie este cuvantul de ordine atunci cand vorba despre deliciile de pe masa de Craciun. Medicii ne sfatuiesc sa fim cumpatati, atat cu mancarea cat si cu bautura, pentru a evita sa ne petrecem sarbatorile de iarna pe patul de spital. Antispasticele si medicamentele pentru reglarea digestiei pot fi o varianta de urgenta, insa administrarea lor trebuie sa fie facuta doar la indicatiile si sfatul specialistilor.
Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, oamenii in varsta si bolnavii cronic. Ei trebuie sa fie atenti la fiecare bucata de carnat sau de prajitura pe care o mananca, mai ales daca au probleme de sanatate si trebuie sa tina un anume regim.
“Intr-adevar, Ghita a murit, soricul e in frigider, iar caltabosul, slanina, jumarile si carnatul asteapta sa fie mancate. Dar toate acestea presupun un echilibru din partea noastra. Daca vom exagera cu tot felul de mancaruri grase si bauturi alcoolice in cantitati mari cu siguranta ca vom deveni clientii serviciului judetean de urgenta. Asadar, mancati de toate, beti de toate, dar cu masura, echilibrat, cate un pic din fiecare, pentru ca sarbatoarea Craciunului nu este o sarbatoare a mancarii si a bauturii, ci trebuie sa fie o sarbatoare a bucuriei, a Nasterii Domnului Iisus”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
Medicamentele recomandate sunt antispasticele si cele care regleaza indigestia dar medicii nu recomanda abuzul de pastile.
“In ceea ce priveste stocul de medicamente, putem avea in casa un triferment, un colebil, niste antispastice, tot felul de medicamente care se pot elibera si fara reteta. Dar nici de acestea nu este bine sa abuzam. Cei care se stiu cu probleme digestive, precum ulcerul, gastrita, colecistita sau pancreatita cronica, trebuie sa isi ia medicamentele recomandate de medic, iar ceilalti sa aiba grija la mancare si la bautura”, a explicat medicul baimarean.
Constultatia medicala este obligatorie inca de la primele simptome, in primul rand pentru a evita o eventuala agravare a afectiunilor. “Daca am mancat diverse alimente si incepe sa ne doara burta si sa ne simtim balonati, sa avem diaree sau, dimpotriva, sa fim constipati, daca avem greturi si varsaturi, este indicat sa mergem la medic. Iar medicii de familie lucreaza atat in Ajun de Craciun, cat si de Anul Nou, iar in rest serviciile de urgenta sunt pregatite, daca chiar este cazul”, a declarat Gheorghe Lascu.
Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. Tineti, asadar, cont de sfatul medicilor, care spun ca obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate si iarna printr-un plan de alimentatie corect si fara excese.
Sursa: Tania Purcaru