Fie ca ai nevoie de un somn mai bun, ca vrei sa mai pierzi din kilogramele in plus sau ca iti doresti o stare generala mai buna de sanatate, exista numeroase trucuri pe care medicii, nutritionistii si cercetatorii le recomanda pentru schimbarea in bine a stilului de viata.
1. Adopta obiceiuri sanatoase pentru un somn mai bun. Mergi la culcarela aceeasi ora in fiecare zi. Daca nu poti sa adormi in 20 de minute, trezeste-te si intoarce-te la somn doar cand te simti obosit. Asigura-te ca dormitorul tau este intunecat si linistit. In plus, uita de mitul cu numaratul oilor: in cadrul unui studiu de la Universitatea Oxford, 50 de insomniaci au fost rugati fie sa-si imagineze o scena linistita in timp ce incercau sa adoarma, fie sa numere oi. Rezultatul: cei din urma au avut nevoie de 20 de minute in plus ca sa adoarma.
2. Evita dietele extreme in cazul in care vrei sa pierzi din greutate. Motivul pentru care opt din zece diete dau gres este ca sunt prea stricte. Mai multe studii din Statele Unite sugereaza un plan de cinci puncte:
– mananca micul dejun in fiecare zi;
– consuma mancaruri diverse;
– limiteaza doza zilnica de grasimi saturate, colesterol si sare;
– redu consumul de zahar: alege fructe intregi in locul sucurilor, evita bauturile dulci carbogazoase si alcoolul;
– ai grija sa servesti mancarea in portii mai mici.
3. Ai grija de corpul tau si alege alimente care sa-ti imbunatateasca starea generala de sanatate. Spanacul, de exemplu, nu ar trebui sa lipseasca din frigiderul tau. Contine luteina, care nu numai ca ajuta la mentinerea vederii bune, dar ofera si protectie impotriva afectiunilor oculare. Broccoli si varza de Bruxelles ajuta la protejarea impotriva cancerului. Fructele de padure sunt cunoscute ca fiind agenti antioxidanti, cele mai bune fiind afinele, coacazele si capsunile. Morcovii sunt de asemenea o leguma-vedeta a unei diete sanatoase: sursa bogata de beta-caroten si alfa-caroten, ajuta la prevenirea degradarii celulare si la buna functionare a sistemului imunitar. Contine si vitamina A, vitala pentru crestere, ochi sanatosi, oase si piele.
4. Asculta mai multa muzica. Poate fi la fel de eficienta ca medicamentele in ceea ce priveste scaderea presiunii sangvine. Cercetari de la Universitatea Harvard arata ca, atunci cand li se pune muzica, pacientii care se opereaza pentru bypass au nevoie de mai putine medicamente. Muzica ajuta si la o mai buna si profunda respiratie, aducand un efect calmant.
5. Antreneaza-te mai mult si constant. Exercitiile facute zilnic duc la cresterea nivelului de colesterol bun, scad presiunea arteriala, echilibreaza nivelul de zahar in sange la valori sanatoase, imbunatatesc sistemul imunitar si lucreaza impotriva cancerului si a bolilor de inima. In plus, amelioreaza si probleme cu somnul. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit ca adultii care au participat la 16 saptamani de exercitii de aerobic de intensitate moderata au avut cu mult mai putine probleme de somn. Cel mai bun moment pentru exercitiile fizice este cu cinci sau sase ore inainte de ora de culcare si ar trebui sa fie destul de intens si solicitant.
6. Incearca meditatia. Studii efectuate la Universitatea din Michigan au descoperit ca doua sesiuni de meditatie transcedentala pe zi te ajuta sa fii mai calm, sa te simti mai fericit si sa te intelegi mai bine cu cei din jurul tau.
7. Mananca ciocolata. Oamenii care mananca ciocolata traiesc mai mult decat cei care nu mananca dulciuri in mod regulat sau deloc, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard. Aceasta ar putea fi pentru ca ciocolata contine fenoli, care pot oferi protectie impotriva bolilor cardiace si a cancerului.
8. Ocupa-te de un hobby. Persoanele care un hobby sunt mai relaxate si mai putin iritabile. Se presupune ca o pasiune la care lucrezi in mod constant si sustinut te ajuta sa evadezi de presiunile si obligatiile din viata cotidiana.
9. Bea multa apa. Hidratarea are un mare impact asupra nivelurilor de energie. Cercetarile arata ca ignorarea semnalelor de sete poate duce la o performanta fizica defectuoasa, o mai mare nevoie de efort pentru munca fizica si dificultate in concentrare.
10. Mananca in oras. Oamenii care mananca la restaurant sunt mai putin stresati si deprimati. Un studiu din Germania a aratat ca cina servita in oras actioneaza ca un act de incheiere a evenimentelor stresante ale zilei.
Sursa: Mediafax