Cuvantul de ordine in perioada sarbatorilor pascale este din punct de vedere al alimentatiei moderatia, a declarat prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului National de Alimentatie. „Conform traditiei ortodoxe, nu se mananca imediat dupa ce se ia lumina, ci a doua zi dupa ce sunt sfintite alimentele. Este un lucru intelept, pentru ca nu e bine sa se manance noaptea, intrucat si cea mai buna mancare este toxica”, a explicat prof. dr. Mencinicopschi.
El a spus ca este bine sa se inceapa cu o salata, pentru a pregati sucurile gastrice, in niciun caz cu alcool pe stomacul gol, iar mancarea trebuie impartita in reprize. Potrivit acestuia, felurile grele – friptura, drob, pasca – nu trebuie sa se manance unul dupa altul, ci cu pauze intre ele. Aceste preparate nu trebuie insotite de cartofi, orez, ci de legume, care ajuta la digestie.
Alcoolul trebuie consumat cu moderatie si nu trebuie sa se fumeze, a adaugat prof. dr. Mencinicopschi, care a indicat sa se bea multa apa. Dupa mancare este bine sa se consume un fruct, cum ar fi ananas proaspat sau kiwi, pentru ca acestea ajuta digestia, a subliniat specialistul.
Acesta recomanda si utilizarea la nevoie a suplimentelor alimentare pentru digestie, cum ar fi festal, mezym, colebil. Mai ales persoanele care au tinut post trebuie sa fie atente pentru a nu face crize biliare, renale, pancreatite.
Dupa asemenea mese copioase se impun multa miscare si o cura de detoxifiere, a adaugat prof. dr. Mencinciopschi.
Sursa: Agerpres