Tinand cont de faptul ca un numar foarte mare de decese inregistrate anual in intreaga lume sunt legate direct de stilul de viata nesanatos, cei care monitorizeaza sanatatea populatiei si-au stabilit ca obiectivreducerea cu 25 la suta a acestor decese pana in 2025. Astfel, vor fi salvate 37 de milioane de vieti in 15 ani.
Expertii sustin ca nu este greu sa se previna aceste decese premature si ca exista sase moduri de a face asta, scrie time.com:
Renuntarea la fumat
Adunarea generala a Natiunilor Unite si-a stabilit drept obiectiv reducerea cu 30 de procente a populatiei care fumeaza, tinta ce trebuie atinsa pana in 2025. In prezent, in tarile dezvoltate s-a observat o reducere a procentului de fumatori in urma interzicerii furmatului in locurile publice si a cresterii accizelor la tigari.
Limitarea consumului de alcool in exces
Deti consumul moderat de alcool are beneficiile sale, in exces alcoolul poate conduce la aparitia unor tipuri de cancer sau de boli ale ficatului, precum si la cresterea presiunii arteriale. Educarea oamenilor cu privire la riscurile existente ca urmare a consumului excesiv de alcool sau cresterea taxelor la produsele alcoolice au avut rezultate in scaderea acestui flagel.
Reducerea consumului de sare
Consumul de sare in exces poate conduce la cresterea presiunii arteriale si poate contribui la declansarea de atacuri cerebrale sau cardiace. In multe tari din lume, oamenii consuma cu mult mai multa sare decat organismul are nevoie. In SUA, o persoana consuma in medie cu 800 de mg mai multa sare pe zi decat considera expertii ca este necesar. O solutie ar fi introducerea de alternative, cum ar fi acidul citric, pentru a satisface nevoia de sare.
Controlarea presiunii arteriale
Lipsa de exercitii fizice si consumul excesiv de sare contribuie la aparitia hipertensiunii, iar o tensiune arteriala oscilanta poate provoca atacuri cerebrale sau boli de inima. Monitorizarea tensiunii in mod regulat si cu instrumente aflate la indemana tuturor, precum si optiunea pentru sport si dieta sunt cele mai eficiente modalitati de a reduce acest factor de risc.
Monitorizarea diabetului
Legat strans de numarul mare de persoane obeze din tarile dezvoltate sau aflate in curs de dezvoltare, diabetul poate spori riscul de boli de inima, de rinichi sau alte afectiuni care pot scurta durata de viata. Numeroase studii arata ca modificarile facute in stilul de viata, respectiv introducerea de diete sarace in zaharuri sau optiunea pentru activitati fizice pot fi la fel de eficiente ca medicamentele atunci cand este nevoie sa se tina sub controlul nivelul de zaharuri din organism.
Reducerea obezitatii
Cresterea obezitatii la nivel global este strans legata de numerosi factori, de la introducerea in consumul populatiei a produsele extrem de procesate si cu multe calorii pana la stilul de viata sedentar. Reducerea obezitatii are efecte si asupra scaderii incidentei unor boli precum cele de inima, diabetul sau hipertensiunea arteriala.
Existenta unor campanii publice pentru a-i informa pe oameni de nivelul crescut de calorii din produsele de tio fast-food sau a unor programe care sa le ofere oamenilor acces la fructe si legume, inclusiv in scoli, pot reprezenta pasi importanti in stoparea cresterii numarul persoanelor obeze.
Sursa: Mediafax