Luna prevenirii incendiilor, desfasurata pe tot parcursul lui septembrie, este in plina desfasurare. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures vine cu cateva sfaturi utile pentru a preveni incendiile generate de dispozitivele si aparatele electrice:
- Nu amplasati radiatoarele langa perdele sau mobilier si nu le utilizati pentru uscarea rufelor.
- Pozitionati intotdeauna aparatele de incalzire cu spatele la perete si cu suprafata de radiere a caldurii catre camera.
- Opriti aparatele de incalzit daca nu sunteti in camera sau daca va culcati.
- Nu alimentati mai multi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme) din acelasi prelungitor (sau din aceeasi priza) in acelasi timp.
- Nu lasati aparatele electrice sub tensiune cand nu le folositi. Cand parasiti apartamentul pentru o perioada mai lunga (concedii de odihna, vacante), scoateti din priza stecherele tuturor aparatelor electrice
- Nu amplasati conductorii electrici aflati sub tensiune sub covoare, mochete sau presuri.
- Nu utilizati aparate electrice care au conductorii de alimentare uzati, deteriorati sau care nu mai au stecher.
- Nu amplasati perdelele sau alte materiale textile in imediata apropiere a becurilor de tip incandescent
- Nu amplasati perdelele sau alte materiale textile in imediata apropiere a becurilor de tip incandescent
- Nu lasati patura electrica sa functioneze toata noaptea, decat daca este prevazuta cu termostat.
- Nu asezati ghivecele sau vazele cu flori pe frigider! Apa varsata poate produce scurtcircuit electric, favorizand astfel aparitia unui incendiu.
- Daca trebuie sa intrerupeti folosirea fierului de calcat pentru o perioada de timp (cand parasiti camera sau cand vorbiti la telefon), tineti cont de urmatoarele:
– scoateti din priza aparatul;
– nu-l lasati in contact direct sau in apropierea hainelor sau a altor materiale combustibile;
– asezati-l in pozitie verticala sau pe un suport special amenajat. - Nu utilizati aparatele electrice cu mainile ude. Riscati sa va electrocutati si sa suferiti arsuri.
- In cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la inlocuirea sigurantei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decat cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a litelor, cuielor, monezilor, in cazul suprasolicitarii retelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducand la incalzirea puternica a cablului de alimentare sau a prizei, in aceste conditii putandu-se declansa un incendiu.
- Pentru remedierea aparatelor si instalatiilor electrice defecte apelati la specialisti.
Cornel Babut, purtator de cuvant ISU Maramures
Sursa: .