Siguranţa cetăţeanului este o responsabilitate nu numai a oamenilor legii, fie ei jandarmi, poliţişti sau pompieri, ci mai cu seamă şi a societăţii civile, fiind un fenomen atât de complex încât nu poate fi asigurată fără participarea fiecărui membru al societăţii.
Îmbinând aşteptările cetăţenilor de a trăi într-un mediu mai sigur, dar şi preocuparea instituţiilor M.A.I. din judeţul nostru, de a găsi soluţii pentru prevenirea unor pericole, a apărut ideea unei campanii de încurajare a implicării civice numită sugestiv „Sunt un om responsabil”. Această campanie este iniţiată de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş, Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş.
Astfel, în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor, Jandarmii montani vă propun câteva sfaturi utile, atunci când te afli pe un traseu de munte. Problema este că nu sunteţi „singuri” în pădure, ci alături de voi sunt animale sălbatice, pe al căror teritoriu călcaţi.
Unul dintre acestea este ursul, un animal omnivor şi oportunist, care foloseşte un teritoriu întins, astfel interacţiunea acestuia cu omul este inevitabilă, atât datorită folosirii aceloraşi habitate naturale şi resurse de hrană, cât şi utilizarea ca hrană de către urs, a culturilor agricole, livezilor, animalelor domestice, precum şi a deşeurilor. Astfel există o probabilitate crescută de interacţiune a omului cu ursul, impunându-se implementarea de metode de prevenţie, atât a pagubelor, cât şi de diminuare a riscului de accidente.
Pentru a vă feri de ele trebuie să cunoaşteţi câteva lucruri care să vă ajute atunci când întâlniţi un urs în calea voastră.
În primul rând nu plecaţi la drum singuri, asiguraţi-vă că mergeţi cu cel puţin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus în special din cauza copacilor, s-ar putea să vă treziţi cu ursul faţă în faţă. Nu vă panicaţi. Dacă fugiţi vă veţi transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu puteţi să fugiţi mai repede decât el, astfel înfruntarea s-ar putea să fie singura scăpare în anumite situaţii. Purtaţi de gât un fluier, faceţi zgomot cu ce puteţi, ţipaţi, bateţi din palme, ursul este foarte sensibil la zgomot. Daţi drumul rucsacului dacă totuşi vine spre voi, aruncaţi-l în opusul direcţiei în care vreţi să o luaţi, pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine. Împachetaţi-vă cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroase prea tare. Când campaţi nu ţineţi mâncarea în cort, agăţaţi-o într-un copac la 50-100 de metri de locul unde v-aţi instalat cortul. Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseu urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu aveţi, achiziţionaţi-vă unul, urşii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil.
Vă dorim să nu fie nevoie să aplicaţi vreunul dintre sfaturile de mai sus. Nu uitaţi: pădurile şi munţii sunt casa animalelor sălbatice, voi sunteţi intruşii.