Autoritatile din Targu Secuiesc au arborat, sambata, 26 iulie, in fata fostei cazarmi, cele doua steaguri secuiesti de mari dimensiuni inlaturate in luna mai in baza deciziei instantei, iar la ceremonie au asistat circa o mie de localnici, primarul spunand ca secuii vor sa arate astfel ca isi apara drepturile.
Ceremonia de arborare a steagurilor secuiesti in fata fostei cazarmi din Targu Secuiesc a avut loc sambata seara, in prezenta a aproximativ o mie de localnici, fiind prezenti si primarul municipiului, Bokor Tibor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, consulul Ungariei, Zsigmond Barna Pal, parlamentarul UDMR Fejer Laszlo Odon, precum si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.
Cele doua steaguri secuiesti de mari dimensiuni au fost aduse de catre un grup de pastratori de traditii a husarilor si au fost inaltate pe doua catarge de catre primarul Bokor Tibor si vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, respectiv de reprezentantii locali ai CNS.
De asemenea, inaintea inceperii ceremoniei, pe cladirea fostei cazarmi a fost intins un steag secuiesc cu o lungime de 250 de metri, iar participantilor le-au fost distribuite 500 de steaguri secuiesti de dimensiuni mici.
In discursul sustinut cu aceasta ocazie, primarul din Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a subliniat ca aceste steaguri au fost rearborate cu scopul de a arata lumii ca secuii traiesc, muncesc, sarbatoresc, si nu in ultimul rand isi apara drepturile.
“Multimea prezenta aici are un singur mesaj: noi am fost invatati ca lupta pentru drepturile, simbolurile proprii, lupta pentru natiune nu este sarcina altora, ci datoria noastra. Evenimentele ultimelor luni au dovedit ca daca ne lasam asupriti si batjocoriti pe tema simbolurilor si valorilor noastre traditionale, in curand nu vor mai fi suflete care sa se identifice ca maghiari sau secui”, a spus edilul.
Bokor a mai afirmat ca reprezentantii comunitatii maghiare sunt nevoiti sa inalte steaguri secuiesti pentru a arata lumii ca aceste meleaguri le apartin, ca traiesc, muncesc si gandesc ca secui, el adaugand ca secuii le vor inalta ori de cate ori va fi nevoie ca sa se faca intelesi.
Primarul si-a incheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert, condamnat la moarte in contumacie pentru crime de razboi, printr-o hotarare din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj: „Cine poseda pamantul poseda viitorul, dar pamantul poate fi doar aceluia care traieste cu el, care ii este alaturi, care aude glasul pamantului…a fi maghiar pe pamant ardelenesc inseamna a fi intotdeauna cu un pas inainte… a fi putin mai mult in toate privintele…a munci mai mult, a suferi mai mult, a da, a sti, a simti si a gandi cu putin mai mult…a fi mai isteti, mai flexibili…a se inclina in furtuna, precum carpenul din campie, a se indoi la nevoie…dar a nu se lasa doborat niciodata!”.
Festivitatea s-a incheiat cu cantece si cu intonarea imnului maghiar si a celui secuiesc.
Vicepremierul ungar: Multumesc prefectului Covasnei pentru reclama gratuita facuta steagului secuiesc
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt, prezent la Targu Secuiesc la ceremonia de arborare a doua steaguri secuiesti, i-a multumit in limba romana prefectului de Covasna pentru “reclama gratuita” facuta steagului secuiesc, subliniind ca fiecare comunitate nationala are dreptul sa-si foloseasca simbolurile.
In discursul sustinut, sambata seara, la ceremonia de arborare a doua steaguri secuiesti in fata fostei cazarmi din Targu Secuiesc, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a subliniat ca fiecare comunitate nationala are dreptul sa isi foloseasca liber simbolurile.
Semjen a spus ca in Uniunea Europeana nu exista precedent ca unei comunitati nationale sa ii fie ingradit dreptul de a-si folosi propriile simboluri, el sustinand ca in Ungaria comunitatea romaneasca poate sa isi foloseasca orice simbol doreste si dupa cum ii dicteaza inima.
Vicepremierul Ungariei a mai spus ca maghiarii din Transilvania si din tinutul Secuiesc trebuie sa elaboreze conceptele de autonomie, iar Ungaria va sprijini acel proiect pe care il va dori comunitatea de aici.
In final, vicepremierul Ungariei le-a multumit autoritatilor locale si oamenilor din Targu Secuiesc pentru loialitatea fata de natiune, precum si prefectului de Covasna pentru “reclama gratuita” facuta pe plan national steagului secuiesc, el spunand in limba romana: “Multumesc, domnul prefect”.
Primarul din Targu Secuiesc, Bokor Tibor, anunta inca de joi ca cele doua steaguri secuiesti care fusesera arborate in 15 martie 2013 in centrul orasului, langa statuia lui Gabor Aron, si care au fost indepartate in luna mai vor fi inaltate din nou, dar intr-un alt loc, mai exact in fata fostei cazarmi.
A doua zi, prefectul de Covasna, Marius Popica, a declarat ca a introdus o cerere la Tribunalul Covasna pentru anularea ca nelegal a avizului semnat de primarul Bokor Tibor, prin care a fost autorizata arborarea celor doua steaguri secuiesti.
„Este un subiect sensibil, domnul primar stie ca este interzis prin lege sa arboreze steagul. Eu, ca prefect, nu pot sa nu actionez”, spunea prefectul judetului.
In luna mai, reprezentantii Primariei Targu Secuiesc au indepartat steagul secuiesc de pe sediul institutiei si alte doua steaguri aflate in centrul orasului, langa statuia lui Gabor Aron, masura fiind luata in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Brasov. Astfel, instanta a dat castig de cauza Prefecturii Covasna, care solicitase obligarea conducerii Primariei Targu Secuiesc sa indeparteze cele trei steaguri secuiesti.
Cele doua steaguri secuiesti mari fusesera arborate in centrul orasului in 15 martie 2013, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, insa cel de pe sediul Primariei se afla acolo de mai multi ani, din perioada mandatului fostului edil Racz Karoly.
Sursa: Mediafax