Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcop de Maramureș, s-a aflat duminică, 28 mai, în parohia greco-catolică Vișeu de Sus, pentru a celebra Sfânta Liturghie Arhierească, precum și sfințirea Mesei de Altar și a icoanelor de pe iconostasul bisericii.
În Masa Sfântului Altar au fost așezate moaștele Sfinților Arhidiaconi Martiri Stefan și Laurențiu. S-au binecuvântat, de asemenea, lucrările realizate la biserică, precum și noua sală de activități a parohiei. Au concelebrat: părinții protopopi Codrea Vasile și Iusco Vasile, părintele paroh Chindriș Ștefan și un sobor de preoți din eparhie și din alte eparhii, invitați la sărbătoare.
„Suntem în duminica dintre „Înălțarea Domnului” și „Coborârea Spiritului Sfânt” și în fiecare an, în această duminică, ne amintim și de primul Sinod, cel de la Niceea, acolo unde primele articole, cele mai importante, ale crezului creștin, au fost compuse și propuse ca mărturie de credință a fiecărui creștin. La acel Sinod, rugăciunea lui Isus din Evanghelia de azi s-a făcut simțită”. „Cred într-una Sfântă Catolică și Apostolică Biserică. Conștiința moștenirii prețioase pe care Isus o lasă ucenicilor săi s-a făcut prezentă în primul Sinod al Bisericii Creștine, în secolul al IV-lea”, a afirmat Ierarhul, explicând cum această conștiință rămâne actuală și azi și rămâne ca o invitație pentru toți cei care cred în numele lui Isus, ca ei să se recunoască frați, să fie cu adevărat frați și surori în Hristos și să dea mărturie despre credința lor. „Isus se înalță la Cer și le lasă ucenicilor binecuvântarea Sa, care îi abilitează să fie mărturisitori ai Iubirii lui Dumnezeu așa cum a fost și El, să dea mărturie despre credința lor… Noi toți suntem sub această binecuvântare, dar avem și datoria de a mărturisi Iubirea lui Dumnezeu”, a afirmat PS Vasile, invitând credincioșii prezenți să cultive darul unității. „Unitatea pornește din inima omului. O inimă care trăiește evanghelia lui Hristos și în credință este o inimă în pace… Darul unității pornește din inima omului unit cu Hristos, care își aduce aminte că este fiu al lui Dumnezeu”, a punctat episcopul și a amintit că altarul sfințit în cadrul acestei celebrări, la 30 de ani de când s-a înălțat frumoasa biserică în care e așezat, va rămâne mărturie a unității în comunitatea din Vișeu de Sus, această biserică având ca protectori de acum încolo pe cei șapte Episcopi Martiri, semn și simbol al unității Bisericii lui Hristos. „Ei au avut de ales și nu au ales decât crezul lor, unitatea Bisericii lui Hristos” a afirmat Preasfinția Sa, îndemnând comunitatea să le urmeze exemplul, prin trăirea frățească, în pace.
„Un recunoscător mulțumesc! aș dori să adresez Preasfinției Sale Vasile pentru ziditorul Cuvânt de Învățătură adresat, precum și pentru disponibilitatea necontenită și ajutorul acordat”, a afirmat părintele Chindriș Ștefan, mulțumind de asemenea tuturor celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor din interiorul și exteriorul bisericii și a sălii de activități: firme, asociații și credincioși din parohie și din alte parohii. A mulțumit părinților protopopi, colegilor preoți din eparhie și din alte eparhii, precum și părintelui protopop și preoților ortodocși, autorităților locale și județene, care au luat parte la evenimentul parohiei și cu care parohia din Vișeu colaborează foarte bine.
În semn de mulțumire și apreciere, părintele Chindriș a primit, de la Preasfinția Sa Vasile Bizău, Crucea pectorală, iar parohia din Vișeu de Sus a oferit Eparhului de Maramureș icoana care-l înfățișează pe Isus Pantocrator și pe cei șapte Episcopi Martiri, protectorii parohiei.