Sapte din zece romani prefera pentru cumparaturi marile centre comerciale, datorita prezentei zonei de distractie si a unui hipermarket in cadrul acestora, in timp ce magazinele stradale sunt aproape „inexistente”, doar 2% preferandu-le ca destinatie de shopping, arata un studiu al CBRE.
Prin comparatie, unul din cinci europeni alege magazinele high-street. „Una din diferentele substantiale in modul de consum al romanilor deriva din perceptia fata de zonele de entertainment, astfel oferta de divertisment, precum si prezenta unui hypermarket / supermarket au o pondere mai ridicata in decizia romanilor asupra alegerii unui centru comercial. Romanii recunosc schimbarile pozitive petrecute la nivelul centrelor comerciale in ultimii ani, insa investitiile in servicii si facilitati sunt vitale pentru a mentine cota de piata in acest segment foarte competitiv„, se arata in raportul „How Consumers Shop”, realizat de firma de consultanta imobiliara CBRE.
Romanii privesc zona stradala mai degraba ca pe o destinatie pentru restaurante, fata de consumatorii europeni care prefera acest tip de format pentru oferta de retaileri, in special independenti sau de moda. Relativ similar cu restul europenilor, centrele mai mici, cu mai putin de 50 de magazine, sunt alese de aproximativ 27% din consumatorii romani. Curatenia, pretul si siguranta sunt cei mai importanti factori care determina alegerea unui anumit centru comercial de catre consumatori, in special in cazul achizitiilor de produse non-alimentare.
In ceea ce priveste accesul la locul de unde fac cumparaturile, romanii, spre deosebire de restul europenilor, sunt dispusi sa calatoreasca pentru o perioada mai lunga de timp pentru a ajunge la centrele lor comerciale preferate. Mai mult de 55% dintre romani sunt dispusi sa calatoreasca pentru mai mult de 16 minute pentru a ajunge la centrele comerciale non-food cel mai des vizitate. Surprinzator, clientii cu venituri mai mici sunt chiar mai inclinati sa calatoreasca pentru o perioada mai lunga de timp, comparativ cu cei cu un venit mai mare, mentioneaza CBRE.
Totodata, 55% dintre consumatorii romani afirma ca centrul lor comercial s-a imbunatatit in ultimii trei ani, fata de 40% dintre europeni. Astfel, 1 din 2 au raportat ca centrul pe care il viziteaza cel mai frecvent fie a fost renovat, fie extins, iar 1 din 4 au raportat adaugarea unor branduri internationale sau extinderea ofertei de divertisment.
„In timp ce toti consumatorii sunt obisnuiti sa jongleze o gama larga de canale in procesul de cercetare si de cumparare, in continuare aproape 9 din 10 romani vor merge la un magazin pentru achizitionarea de produse non-alimentare”, mentioneaza CBRE. Comparativ cu raportul anterior, 76% dintre consumatori afirma ca verifica preturile si detaliile despre produs online.
De asemenea, romanii sunt peste media europeana in utilizarea de comenzi postale si/sau cataloage. „Cel mai important, gandindu-ne la viitor, 66% dintre consumatori spun ca vor folosi mai des sectorul online, in scopul de a face cumparaturi, iar 40% declara ca vor reduce frecventa de utilizare a comenzilor postale sau prin catalog in viitor. In timp ce procesul online (in toate formatele – desktop, tableta, smartphone) va creste ca importanta si utilizare, alte modalitati de cercetare si cumparare vor inregistra scaderi”, a arata CBRE.
In cadrul acestui studiu au fost intervievati 21.000 consumatori din 21 tari pentru a afla unde si cum isi fac acestia cumparaturile. Romania a fost inclusa in studiu cu un esantion de peste 1.000 consumatori, din toate zonele geografice si grupele de varsta.
Sursa: Mediafax