Coronavirusul schimbă regulile și în cazinouri și în casele de pariuri sportive. Consilierul guvernamental în domeniu estimează redeschiderea industriei jocurilor de noroc pe 15 iunie. Până atunci, statul român plătește zeci de milioane de euro pe șomajul tehnic încasat de angajați din sălile de păcănele.
Industria jocurilor de noroc plătește 45.000 de salarii lunare și în jur de 800 de milioane de lei, pe an, taxe și impozite.
COVID-19 a blocat însă afacerea pe 18 martie. De atunci, casele de pariuri, sălile de jocuri și cazinourile stau închise. Statul plătește lunar în jur 20 de milioane de euro lunar, șomaj tehnic, pentru angajați.
Sorin Constantinescu, consilierul guvernamental în domeniul jocurilor de noroc: „Noi, de la jocuri de noroc, fiind închiși odată cu restaurantele, estimăm că tot pe 15 iunie se vor deschide și cazinourile, sălile de pariuri și celelalte locații de jocuri de noroc”.
Pandemia a schimbat regulile in cazinouri și designul aparatelor de păcănele. Pariorii vor purta măști! Și… nu se mai putea mișca când vor și cum vor, de la un aparat, la altul.
Sorin Constantinescu, consilierul guvernamental în domeniul jocurilor de noroc: „Între aparate va fi montat plexiglas. Este mobil și în funcție de unde joacă clienții la aparate se va extrage și se va monta la un alt aparat. Sunt clienți care joacă la două aparate sau la trei aparate. Iei plexicul, pune plexicul… Nu mai e frumusețea aia a jocului care era înainte de condițiile astea restrictive. Plus mască, plus tot timpul trebuie aparatele dezinfectate. De câte ori se ridică un client de la aparat, trebuie dezinfectat aparatul. Altul vrea să joace, trebuie să aștepte până se dezinfectează. Nu văd cum își va reveni, în condițiile astea restrictive, industria pe termen scurt sau mediu!”
4.000 de euro anual plătesc operatorii statului pentru fiecare aparat. Taxele CASINO sunt percepute însă anticipat, iar din cauza inactivității din ultimele luni, patronatul estimează că 30% din operatorii care au închis în martie vor rămâne închiși.
Până-n martie, în România funcționau legal. 8.034 de agenții. Aproape o mie în București. Și-n cele 1.900 de oficii ale Loteriei Naționale se va intra cu restricții. La solicitarea Digi24, reprezentanții companiei spun că sunt pregătiți să redeschidă activitatea în condiții speciale, cum prevede starea de alertă.
La ghișee, între casier și jucători, vor fi montate panouri de plexiglas.
Salariații vor purta vizete, podeaua va avea marcaje pentru distanța de siguranță, sălile vor fi dezinfectate zilnic, jucătorii vor purta măști de protecție și își vor dezinfecta mâinile la intrare.
Cei care prezintă simptome de infecție respiratorie nu vor avea acces în agențiile loteriei și nici în sălile caselor de pariuri sportive.
Digi24