Un seism de aproximativ 7 grade a zguduit marti regiunea Kemerovo din Siberia, resimtindu-se si in regiunile invecinate Novosibirsk si Altai. De atunci pana joi, in total 13 replici de intensitate medie s-au produs in zona, iar oamenii de stiinta rusi nicidecum nu se pun de acord in privinta cauzei cutremurului intr-o regiune unde astfel de fenomene se intampla rar: un fenomen natural sau un efect al activitatii de minerit din zona? Daca ar fi verosimila aceasta din urma versiune, atunci, dupa cum comenteaza publicatia electronica rusa Vzglyad, ar fi vorba de cel mare mare cutremur cauzat de om in ultimul secol.
Potrivit unor cercetatori rusi, evenimentul seismic s-a produs clar din vina omului. Astfel, Aleksandr Emanov, directorul filialei Altai-Sayan al Serviciului geofizic de pe langa Academia de Stiinte a Rusiei, sustine ca s-a produs cel mai mare cutremur “tehnologic” din lume. “Acesta este primul cel mai mare accident de acest gen din ultimii 100 de ani”, considera el, mentionand ca este un caz unicat, deoarece pana acum s-au produs cutremure doar de 4 grade ca rezultat al activitatii umane.
“In regiunea Kemerovo se desfasoara in mod intens activitati de minerit, in subteran se formeaza goluri, ceea ce conduce la o redistribuire a tensiunilor existente in straturile superioare”, a explicat omul de stiinta rus, a carui opinie este impartasita si de alti savanti precum Aleksei Zavialov, de la Laboratorul pentru seismicitate continentala si prognoze seismice de pe langa Institutul de Fizica a Pamantului Schmidt din Rusia.
“Este posibil ca, din cauza acestei redistribuiri, in unele locuri sa apara mari tensiuni, pe care noi le percepem ca pe un cutremur”, a indicat el. “Daca nu ar fi existat minerit aici, nici cutremure nu ar fi existat”, a concluzionat directorul Serviciului de geofizica al Academiei ruse, amintind de bazinul carbonifer Kizelov, unde activitatea seismica a incetat odata cu stoparea activitatilor de minerit.
Sursa: Agerpres