Siesta este un obicei benefic la orice varsta, pe tot parcursul anului, iar vara are si avantajul ca, regland temperatura corporala, ajuta organismul sa faca fata mai bine zilelor toride, informeaza ziarul spaniol ABC. Asadar, daca programul din cursul anului nu permite, macar perioada vacantelor estivale ar trebui sa fie un sezon al siestei.
Pentru a fi cat mai eficienta aceasta mica pauza de dupa pranz, trebuie respectate anumite reguli, explica doctorul Diego García-Borreguero, director al Institutului pentru Igiena Somnului din Madrid. El recomanda sa se evite mesele prea bogate, care vor ingreuna digestia si vor afecta calitatea somnului, cu atat mai mult cu cat pozitia orizontala a corpului incetineste digerarea alimentelor.
Specialistul atrage atentia si asupra consumului de alcool, care initial provoaca somnolenta, dar, intr-o faza ulterioara, duce la treziri de scurta durata, astfel incat somnul nu mai este odihnitor.
Siesta trebuie sa fie scurta, de cel mult 20-30 de minute, desi chiar si numai zece minute vor avea efecte benefice asupra randamentului, spune Diego García-Borreguero, atragand atentia ca nu trebuie depasita aceasta durata. „Este important sa nu se intre in faza de somn profund, din care te trezesti mai greu. Da senzatia de oboseala si, in plus, va fi afectata capacitatea de a dormi in timpul noptii”.
Foarte importanta este si pozitia, fiind preferabil ca siesta sa se faca asezat sau putin inclinat intr-un fotoliu si nu culcat. In acest fel, siesta nu va fi prea lunga. „In timpul somnului, se produce o relaxare musculara care devine aproape completa cand se intra in faza REM. Daca suntem in pozitia asezat, aceasta atonie determina trezirea, ceea ce nu se intampla cand corpul este la orizontala”.
Cafeaua, pe care multi obisnuiesc sa o consume ca stimul dupa trezire nu este necesara, mai afirma medicul madrilen. „Cafeina blocheaza adenosina, neurotransmitator care inhiba sistemul nervos central si stimuleaza creierul, mentinandu-ne in stare de veghe. Daca dormim cateva minute dupa pranz, cafeina devine inutila”, asigura el. Micul somn de pranz trebuie facut pe intuneric, sustine doctorul american James Maas in cartea sa „Sleep for Success!”.
Nu mai putin important este ca organismul sa fie bine oxigenat in timpul siestei. Asadar, spune fizioterapeutul Joan Gallart, de la Centrul Mézieres Miró de Vilanova i la Geltrú din Barcelona, somnul de pranz trebuie facut cu fereastra deschisa sau, atunci cand este posibil, in aer liber. Vara, sunt indicate locurile situate la umbra, desigur. Cel mai potrivit moment pentru odihna de pranz este ora 14.00 – de altfel si cuvantul „siesta” vine de la cea de-a sasea ora solara romana, care corespunde orei doua dupa-amiaza.
Siesta ajuta nu numai la autoreglarea temperaturii corporale, ci si la cresterea capacitatii de invatare si la prevenirea infarctului, spun specialistii. Catalogat drept un obicei al locuitorilor din Spania si alte tari sudice, siesta este, de fapt, destul de raspandita si pe alte coordonate geografice. Dupa cum scria revista „Neurology” in urma cu cateva luni, 22 % dintre germani si 15 % dintre britanici declara ca trag un pui de somn dupa masa de pranz, cel putin de trei ori pe saptamana. Italienii se situeaza pe locul al doilea in acest clasament, cu 16 %, in timp se spaniolii ocupa abia pozitia a patra, doar 8 % dintre ei afirmand ca au acest bun obicei.
Fostul om politic britanic Winston Churchill, premier in dificila perioada a celui de-al Doilea Razboi Mondial, nu a „sarit” peste siesta nicioata nici macar atunci, dupa cum povesteste in memoriile sale. In opinia lui, „natura nu a avut intentia ca omenirea sa munceasca de la opt dimineata pana la miezul noptii fara improspatarea binevenita a somnului, care, chiar daca dureaza doar 20 de minute, este de ajuns pentru a reinnoi forta vitala”.
Sursa: Agerpres